У початок

Не цікаво: імпортери не купують нові партії LPG в Польщі через ціни

Наприкінці вересня ситуація на західному напрямку постачань скрапленого газу не зазнала суттєвих змін. Ціни дещо зросли, проте інтерес українських компаній до нових пропозицій залишається низьким.

Цього тижня вартість автомобільних партій скрапленого газу на польських терміналах з урахуванням доставки до українського кордону збільшилася на $3-15/т, до $738-812/т. Польські постачальники повідомляють про малу кількість укладених угод з продажу в Україну. Також є певне послаблення попиту на гуртові партії продукту всередині Польщі.

«Зростання цін сповільнюється, тому що попит слабшає. Orlen підтримує низькі роздрібні ціни на автогаз, тому оптова ціна часто дорівнює роздрібній», — розповів enkorr великий польський трейдер. На цьому тлі польські покупці намагаються купувати дешеві російські обсяги, яких, як відомо, не вистачає.

Утім, варто зазначити, що ресурс зі сходу продовжує дорожчати. Протягом минулого тижня вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні зросла на $18-25/т, до $490-515/т. При цьому котирування пропану зменшилися на $8/т, до $568/т. Ціни на морський ресурс у балтійських портах Польщі теж зростають, цього тижня на $10-15/т, до $760-780/т, що з урахуванням транспорту до польсько-українського кордону складає $880-890/т.

Залізничні партії ресурсу на умовах DAP Ізов пропонуються на рівні $770-790/т, але відгук на такі пропозиції майже нульовий. «Навіщо купувати газ за такими цінами, якщо в Україну досі доїжджають обсяги за $650-670/т?» — питає один з українських імпортерів.

На балтійських терміналах ціни зросли на $10-26/т, до $725-810/т. Обсяг пропозиції газу з цього напрямку постачань наразі обмежений. Наступного тижня на Мажейкяйському НПЗ розпочнуться ремонтні роботи, які вплинуть на виробництво скрапленого газу. «Orlen Lietuva вже повідомив нас, що на вихідних вони припинять відвантаження на три тижні», — каже один з покупців орленівського ресурсу. Інші балтійські постачальники, ймовірно, також припинять або обмежать експортні продажі, вважають учасники ринку.

На південному напрямку ціни цього тижня не змінилися. Автомобільні партії ПБТ з терміналу в Галаці пропонуються за $700-715/т. У Плоєшті газ продають за $680/т. Але з наступного тижня газ на румунських базисах здорожчає.

Компанія Bulmarket із 1 жовтня підвищить вартість партій на $15-20/т, до $720-730/т, що пов’язано з очікуваним зростанням цін Sonatrach. Як повідомляв enkorr, трейдери прогнозують зростання не більш, ніж на $40/т. У жовтні споживання газу в Болгарії й Румунії почне зменшуватися. Втім, продажі залишатимуться високими.

Деякі учасники ринку висловлювали побоювання щодо погіршення ситуації на ринку Болгарії наступного місяця через заборону переробки нафти на «лукойл нефтохім бургасі», що могло призвести до виникнення дефіциту газу на ринку. Але, за останньою інформацією, болгарський уряд погодився на варіант поступової відмови від переробки російської сировини.

Ринок автогазу в Болгарії невеликий, у серпні роздрібні продажі склали 70,8 тис. куб. м, проте значну частку потреб ринку забезпечує завод «лукойл».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти