У початок

Гуртові ціни на автогаз злітають на тлі новин з кордонів (оновлено)

На аукціоні внутрішніх виробників 21 лютого вартість окремих лотів скрапленого газу перевищила 50 000 грн/т. Про це свідчать дані Української енергетичної біржі.

Виробники знизили обсяги газу, виставленого на аукціон, на 8%, до 5,4 тис. т. 

Зі стартових 41 706 грн/т вартість лотів «Укрнафти» швидко зросла до 48 000 грн/т, а низку позицій було продано за 50 150 грн/т. Вартість газу на умовах залізничного відвантаження збільшилася до 45 020 грн/т. Але під кінець дня вартість ресурсу «Укрнафти» зменшилася до 46 000-46 500 грн/т, що дало змогу виробнику реалізувати весь виставлений газ.

Схожа ситуація спостерігалась і на торгах «Укргазвидобування», де вартість лотів відразу ж сягнула 50 000 грн/т і не опускалася нижче за 49 000 грн/т. Наприкінці дня «Укргазвидобування» не підтримало ініціативи «Укрнафти», тому 11 лотів компанії так і не знайшли свого покупця.

На аукціоні приватних виробників вартість ресурсу досягала 46 440 грн/т, а трейдер GT Group реалізував 152 т газу за 45 000-49 000 грн/т.

Покупці газу не приховують, що стрибок цін їх спантеличив, адже левова частка опитаних минулого тижня очікувала на аукціонах 45 000-46 000 грн/т. «На тлі невтішних новин на західному кордоні, щоб мінімізувати ризики залишитися без газу або купувати потім за вищими цінами, компанії активно скуповували його на аукціоні», — розповів один із учасників торгів.

Додатковим чинником впливу на динаміку цін стала стратегія низки гуртових трейдерів, які ще минулого тижня обмежили продаж ресурсу в очікуванні зростання цін. «Перед аукціоном пропозицій на ринку майже не було, а от уже після було безліч. Ціна була різною: і за 45 500 грн/т, і за 48 000 грн/т», — зазначили в одній із паливних компаній. Там нагадали, що на ринку ще залишився старий ресурс, завезений уже після обвалу цін на початку грудня.

Більшість трейдерів схиляються до думки, що стрибок цін зумовили саме паніка й штучне обмеження продажів, тоді як ресурсна складова ринку поки ще не виглядає загрозливо. «Активність на торгах знизилася після певного реалізованого обсягу, а значить, що гострої потреби немає, тобто газ на ринку є», — пояснили в одній із компаній. Крім того, кажуть продавці, багато газу й у дорозі.

Зліт цін на початку, а потім їх зниження в кінці яскраво свідчить про те, що на вартість ресурсу значною мірою впливає паніка.

Проте туманна ситуація з доставкою газу з-за кордону автомобільним транспортом турбує більшість трейдерів. «Має місце паніка. Однак ще більше впливає невизначеність: зараз поляки, погрожують словаки. Хто'зна, що нам скажуть угорці з румунами…», — каже представник великої трейдингової компанії.

Але, як раніше повідомляв enkorr, пропозицій на південному напрямку постачання не багато. Цього тижня деяким українським імпортерам не вдалося знайти продукт у Хорватії й Сербії. Також скраплений газ закінчується й на румунських терміналах. «Запитів з України останнім часом багато, але ми все вже продали наперед. У лютому ніхто не тримає великих обсягів газу через низький попит», — каже румунський трейдер.

Наразі, щоб оминути заблоковані польські КПП, трейдери вимушені везти ресурс через Румунію, Словаччину чи Угорщину. А це додає до ціни близько $130/т.

«На сьогодні ціна на газ на аукціоні була вищою за імпортний паритет. Тож вважаємо, що якщо не буде подальшого погіршення ситуація на кордоні з Польщею, ціна на ринку повинна стабілізуватися», — зазначили в одній із паливних компаній.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти