У початок

Експорт газу з Норвегії цього року може досягти рекорду

Цього року постачання природного газу з Норвегії потенційно може досягти нового рекорду, оскільки країна працює над скороченням графіка технічного обслуговування на своїх об’єктах, повідомляє Reuters.

«Ми могли б отримати більші обсяги, ніж бачили торік, — сказав Хельге Хаугане, старший віце-президент з газу та електроенергії норвезького енергетичного гіганта Equinor ASA в інтерв’ю в Ессені (Німеччина). — 2023 року було багато ремонтів, 2024-го їх буде менше».

Згідно з даними мережевого оператора Gassco AS, Норвегія — найбільший постачальник у Європі, 2023 року експортувала на континент близько 109 млрд кубічних метрів природного газу. Важливість країни для енергетичної безпеки Європи стала очевидною минулого літа, коли незаплановані роботи на деяких її об’єктах викликали хвилювання на всіх ринках, саме тоді, коли регіон відновлював свій енергетичний баланс після втрати значної частини російських трубопроводів.

Оскільки газовий ринок континенту зараз перебуває під впливом кількох глобальних чинників, нестабільність, ймовірно, буде звичайною рисою.

«російського трубопровідного газу практично немає в Європі, і скраплений природний газ, безумовно, матиме більший час відгуку, ніж трубопровідний газ, — сказав Хаугане. — І це одна з причин, чому ми очікуємо більшої волатильності в майбутньому».

Equinor працює над збільшенням потужності своїх об’єктів, зокрема над зменшенням вузьких місць на Kollsnes, що означає «збільшення потужності з 144 млн кубічних метрів на день до 156-ти», сказав Хаугане.

Equinor також нарощує свій портфель скрапленого природного газу, підписавши дві угоди про купівлю палива у Cheniere Energy Inc. і про продаж суперохолодженого палива індійській компанії Deepak Fertilisers.

«Ми створюємо портфель СПГ, постачаючи його з Норвегії, США, і у нас є деякі інші угоди, яких ми не розголошуємо, — пояснив Хаугане. — І тоді ми також хочемо мати диверсифікований вихід для цього СПГ».

Зростання попиту відбуватиметься в країнах, які прагнуть замінити вугілля газом, додав Хаугане. З його слів, «Індія стане ще більшим гравцем на майбутньому світовому ринку».

Він зазначив, що Equinor обговорює продажі газу «за всіма напрямками» з «великими» учасниками ринку, контракти з якими може бути завершено найближчим часом. «Крім того, підписується багато менших контрактів, особливо в Балтійському регіоні. Ми також ведемо діалог із клієнтами у промисловому сегменті», — сказав Хаугане.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти