У початок

Депутати хочуть обнулити мито на імпорт бітуму й заборонити його постачання з РФ

Також є російською мовою

Обнулити чинну 10%-у митну ставку на імпорт бітуму нафтового, а також запропонувати Кабінету міністрів встановити заборону на імпорт таких товарів із РФ пропонують голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія і голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Відповідний законопроєкт №7027 із поправками до закону «Про митний тариф України» вони зареєстрували у понеділок у Верховній Раді, проте текст документу на сайті парламенту наразі не оприлюднено.

«Законопроєкт спрямовано на диверсифікацію джерел закупівлі бітуму, який у недостатньому обсязі виробляється в Україні, з різних країн світу. Окремо звертається увага на потребу припинити постачання бітуму з РФ», – прокоментував документ Гетманцев агенції «Інтерфакс-Україна».

Відповідно до пояснювальної записки до законопроєкту, яку має у своєму розпорядженні агентство, депутати пропонують уніфікувати ставки ввізного мита на бітум і бітумні суміші, встановивши нульову ставку на бітум нафтовий (2713200000 згідно з УКТ ЗЕД), інші залишки від переробки нафти або нафтопродуктів, отримані з бітумінозних порід (271390 відповідно до УКТ ЗЕД), бітум і асфальт природні, сланці бітумінозні й пісковики бітумінозні, асфальти й асфальтові породи (2714 згідно з УКТ ЗЕД), суміші бітумінозні на основі природного асфальту або природного бітуму, нафтового бітуму, мінеральних смол або пеку мінеральних смол (27150000 відповідно до УКТ ЗЕД).

«Така уніфікація й зниження податкового навантаження за рахунок зменшення ставок ввізного мита дасть змогу розширити пошук іноземних виробників продукції й сприятиме забезпеченню попиту національної будівельної галузі в бітумі як сировина, а також зниженню собівартості виробленої з неї кінцевої продукції», – пояснили автори законопроєкту.

Раніше депутати Давид Арахамія і Данило Гетманцев зареєстрували законопроєкт №6562, який також пропонує обнулити чинну ставку мита на імпорт бітуму нафтового, проте без норми про заборону імпорту з РФ.

На сьогоднішній день 10-відсотковим митом обкладається лише російський бітум. Нагадаємо, уряд РФ 13 жовтня 2020 р. зняв обмеження на постачання бітумів в Україну, що діє з квітня 2019 р..

За даними Консалтингової групи «А-95», обсяг постачання бітуму на український ринок 2021 року склав 1,4 млн т, що є абсолютним рекордом в історії незалежної України. Виробництво на українських НПЗ скоротилося на 6,3% – до 305 тис. т. Імпорт склав 1,098 млн т бітуму, збільшившись за рік на 30%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти