У початок

Йдемо на $100/бар: слідом за нафтою в Європі дорожчають нафтопродукти

Також є російською мовою

На європейських ринках спостерігається стрімке зростання котирувань на основні види нафтопродуктів, яке лише за четвер-п'ятницю склало 3,8%. Зокрема котирування нафти марки Brent у п'ятницю досягли позначки $97/бар.. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

З четверга на п'ятницю (3-4 лютого) спотова ціна на нафту пройшла шлях з $93 до $97/бар. (+4,5%), поновивши максимум за сім років. Підтримку ринку нафти надають очікування збереження обмеженого пропозиції на тлі попиту, що відновлюється.

Вартість спотових контрактів за звітний період (3-4 лютого) на дизельне паливо в Середземномор'ї зросла майже на $30/т, або на 3,7%, до $826/т.

На північному заході Європи зростання ціни на дизпальне за аналогічний період склало $35/т (+4,3%) — до $853/т. Бензини на цьому ж базисі здорожчали на $30/т, або на 3,6% – до $885/т.

Учасники ринку зазначають, що п'ятничний стрибок європейських котирувань чинив тиск на внутрішні гуртові ціни українського ринку, що спричинило зростання прайсів уже в понеділок.

І якщо ціни на дизельне пальне у великому гурті з п'ятниці ще не відреагували, показавши зростання лише на 150 грн/т (+0,41%), то у дрібному гурті в понеділок зміни були миттєвими — на 0,9%, або 27 коп./л.

«Сьогодні ми спостерігали, як трейдери не могли визначитися з ціною, оновлюючи прайси по кілька разів на день», – зазначили в Консалтинговій групі «А-95».

Експерти прогнозують, що підвищення гуртових цін перекинеться на автозаправні станції у першій декаді лютого. За оцінками Консалтингової групи «А-95», за поточної вартості нафти потенціал зростання цін на бензини й дизельне пальне на стелі становить у середньому 1 грн/л.

Раніше директор «А-95» Сергій Куюн висловив думку, що для стабілізації внутрішніх роздрібних цін можна знизити ставку ПДВ на пальне, як це зробила Польща.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти