У початок

Сайт ДФС усе стерпить

Також є російською мовою

Игорь Филипповский, главный редактор Enkorr

Днями в редакцію enkorr надійшов лист із вимогою видалити новину на сайті й опублікувати її спростування. Такі звернення рідкість: усі полюбляють читати ексклюзиви про інших, але тільки не про себе. Та цього разу в наклепі звинуватили не нас, а Державну фіскальну службу.

Наприкінці травня ми випустили новину із заголовком «Податківці виявили нафтобазу з 770 тис. л контрафактного ДП». Її було написано на основі прес-релізу фіскалів, у якому було сказано: «Службові особи однієї з компаній, зареєстрованої в м. Запоріжжя, здійснювали зберігання з метою подальшої реалізації дизельного пального, яке не відповідає вимогам ДСТУ». Тоді цей ресурс оцінили в 21 млн грн.

Тим часом у листі-претензії йшлося про те, що цього повідомлення на сайті й на Facebook-сторінці ДФС уже немає. Його видалили через тиждень після публікації на вимогу власника нафтобази компанії «Плац», у якій заявили, що ця інформація неправдива, зачіпає честь і порочить їхню репутацію. Справді, повідомлення з сайту ДФС зникло, але пояснення, з якої причини його було знято, там не з'явилося. Отже, видалити цю новину тепер змушений і enkorr: ми цінуємо довіру наших читачів і не хочемо створювати проблеми нормальному бізнесу.

Правити і видаляти такого роду інформацію для співробітників прес-служби ДФС – звичайна практика. Вперше такий випадок enkorr зазначив у березні цього року. Тоді співробітники податкової міліції викрили схему реалізації неякісного пального на АЗС у Сумах. За прикріпленими до новини фотографіями вдалося ідентифікувати станцію Motto. Та через годину після виходу новини на нашому ресурсі всі фото, які давали змогу зрозуміти, про кого йдеться, було видалено.

Що ми маємо наразі: сьогодні ДФС може голосно заявити про припинення діяльності великого нелегального виробника або АЗС, а завтра – видалити і зробити вигляд, що, мовляв, нічого не було, вам всім примарилося. Нам тепер потрібно пруфи інформації на сайтах держорганів робити?

Показуха – ось як це завжди називалося. Загострилася ця стара болячка ще і в зв'язку з тим, що глава ДФС Вадим Мельник зібрався штурмувати посаду керівника Бюро економічної безпеки, яке стане єдиним силовим органом з розслідування економічних злочинів. Що не день, то інтерв'ю, що не другий – розкриття доблесною ДФС мега-схем щодо тіньових операцій з паливом, спиртом і т.д.

Ось тільки ця показуха стає все більш очевидною.

«Недостовірна інформація, опублікована 24 травня на сайті ДФС, ймовірно, несла показовий характер, спрямований на створення у читачів враження активної викривальної діяльності ДФС і її підрозділів», – пояснили такі «махінації» податківців у компанії «Плац».

Роботу ДФС напоказ уже особливо добре видно учасникам паливного ринку. На початку весни Кабмін пішов у черговий наступ на нелегалів, і роль ДФС у цьому процесі була однією з ключових. Відомство Мельника, яке, до слова, залучило сторонніх PR-консультантів, зарядило піар-кулемет: щодня новини про нелегальні АЗС, нафтобази, міні-НПЗ. Згодом стало зрозуміло, що тут щось нечисто.

Перший «зашквар» Вадима Мельника трапився «на килимі» (насправді це була трансляція в zoom) у Комітеті Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики. Тоді він заявив про зупинення виробництва бензину марки А-95 для мережі «БРСМ-Нафта» компанією «Стандарт Ойл-2000» на міні-НПЗ у Гадячі (Полтавська обл.). Однак напередодні в Гадячі побували журналісти телеканалу «2+2», які показали у своєму сюжеті, що завод працює і вантажить продукцію на заправки згаданої мережі. Загалом глава комітету Гетманцев влаштував тоді Мельнику відверту прочуханку, назвавши речі своїми іменами: результатів роботи ДФС і ДПС у боротьбі з тіньовим ринком нафтопродуктів немає.

Свіжий приклад трапився днями. Десятки сайтів написали, як ДФС припинила нелегальне виробництво пального в Харківській області. Але ми-то вже терті, на слово ДФС не віримо. Вирішили покопати – і очікування повністю виправдалися. З'ясували, що справді йдеться про серйозний об'єкт – «мініка» у Мерефі, який пов'язують із компанією «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані», яка, в свою чергу, є одним із постачальників пального для вже згаданої мережі Motto. Але, як розповіли нам джерела на ринку, це просто був «візит ввічливості»: податківці відібрали проби і пішли собі геть, а міні-НПЗ продовжив свою рутинну діяльність. За словами працівників цього НПЗ, захід фіскалів – звичайна справа, іноді до цього говоряться заздалегідь, організовуючи тимчасове вивезення співробітників.

У результаті силами ДФС і її нехитрого піару вибудувано паралельну реальність, у якій доблесні податківці, зрозуміло, під чуйним керівництвом партії і уряду, побороли нелегальний ринок бензину, спирту і тютюну. І це дуже небезпечна річ, оскільки вводить в оману ті самі партію і уряд, які вважають, що проблему розв'язано. Тим часом міні-НПЗ як працювали, так і працюють, безакцизні розчинники їдуть, а заправки збувають сурогати десятками тисяч тонн, забираючи з бюджету мільярди гривень податків. Звіт силовиків за березневим дорученням прем'єр-міністра спочатку планувався на 15 квітня, але не відбувся й досі. Може, саме тому, що сайти ДФС, МВС, СБУ нескінченно рапортують про перемоги?

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти