В начало

Дрони вибили з російської нафтопереробки 600 тис. барелів — Gunvor

Головний виконавчий директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст вважає, що близько 600 тис. барелів добової нафтопереробної потужності росії було виведено з ладу через удари українських безпілотників. Про це повідомляє Bloomberg.

Минулого тижня удари безпілотників вразили кілька заводів у росії, деякі глибоко на її території, що призвело до зростання ф’ючерсів на дизельне пальне четверту сесію поспіль, тоді як ф’ючерси на бензин зросли шосту.

«Це важливо, оскільки, очевидно, це відразу вдарить по експорту дистилятів, — сказав Тернквіст під час інтерв’ю на конференції CERAWeek від S&P Global у Х’юстоні в понеділок. — Тож це, ймовірно, скоротить експорт на кілька сотень тисяч барелів, і для мене це проблема дистиляту».

Gunvor був великим трейдером російської нафти до повномасштабного вторгнення москви в Україну, але відмовився від торгівлі незабаром після початку війни.

JPMorgan Chase & Co, тим часом, підрахувала, що українські атаки забрали близько 900 тис. барелів на день російських нафтопереробних потужностей. Зі слів аналітиків, зокрема Наташі Канєвої, може минути «кілька тижнів, якщо не місяців», доки потужність буде відновлено, оскільки страйки додадуть приблизно $4 за барель премії за ризик до світових цін на нафту.

Загалом ринки сирої нафти здебільшого збалансовані й справедливо оцінені, сказав Торнквіст, додавши, що постачання в США цього року, ймовірно, зростуть приблизно вдвічі від темпів 2023 року, які становлять 700-800 тис. барелів на день (б/д). Проте загальне зростання постачань не в ОПЕК цього року, ймовірно, залишиться незмінним, зазначив він.

Gunvor, співзасновником якого був Торнквіст 2000 року, нещодавно придбала танкери для перевезення скрапленого природного газу, і очікує, що судноплавство стане значним рушієм зростання фірми в найближчі роки.

Як повідомляв enkorr, 16 березня безпілотники атакували нафтопереробні заводи в самарській області. У ніч на 15 березня БпЛА атакували «пєрвий завод» у калузькій області росії, внаслідок влучань він загорівся. 13 березня українськими дронами було атаковано відразу 4 російських НПЗ:  в рязані, у кстово (ніжегородська область) й кірішах (ленінградська область), а також новошахтінський НПЗ у ростовській області.

Видання також писало, що вранці 12 березня у місті кстово в ніжегородській області росії сталася пожежа на території нафтопереробного заводу (НПЗ) «лукойл-ніжегороднєфтєоргсинтез», який теж було атаковано дронами.

Нагадаємо, останнім часом у рф регулярно горять нафтобази і НПЗ. 9 лютого у краснодарському краї рф зазнали удару безпілотників два нафтопереробні заводи – ільський і афіпський. Перед цим 3 лютого сталася пожежа на НПЗ у волгограді. Раніше у туапсе спалахнула потужна пожежа на нафтобазі.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти