У початок
Каміння, димові шашки і тітушки: подробиці конфлікту навколо нафтобази «БРСМ»

Каміння, димові шашки і тітушки: подробиці конфлікту навколо нафтобази «БРСМ»

Також є російською мовою

- Лариса Усенко

Градус напруги у Переяславському зростає: захоплена представниками ГО «Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії» нафтобаза «БРСМ» не працює вже п’яту добу   

Схоже, трагедія, яка сталася у червні 2015 року на нафтобазі «БРСМ» біля села Крячки у Васильківському районі Київщини, коли упродовж 8-ми днів не могли впоратись із пожежею, що забрала 6 людських життів, сьогодні може спричинити трагедію у селі Переяславському вже Переяслав-Хмельницького району Київської області, де теж є нафтобаза «БРСМ-нафти».

Як уже повідомляв enkorr, 2 жовтня невідомі в балаклавах під прикриттям співробітників поліції увірвалися на підприємство. Серед нападників були представники громадської організації «Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії» і її глава Олег Верник. Поліція, кажуть співробітники «БРСМ», сприяла захопленню нафтобази, тож без рішення суду приватне майно було описано і передано на відповідальне зберігання Олегу Вернику, який і керував захопленням. Кореспондент enkorr побував на місці подій, побачивши все, що там відбувається цими днями, на власні очі.

...Саме село Переяславське живе звичайним осіннім життям – людей особливо не видно, бо в кожного вистачає клопотів як не на роботі, то вдома. Хіба що кілька чоловіків біля своїх обійсть завзято трусять горіхи, збираючи їх у великі плетені корзини. Та чим ближче під’їжджаємо до території нафтобази «БРСМ-нафта», тим більше трапляється автівок і людей. А вже вздовж самої огорожі, мов вартові, вервечкою стоять бензовози. Налічую їх аж 7, хоч можу помилятися, бо щойно підходимо ближче до чоловіків, які кучкуються кількома групами побіля високої металевої огорожі, якою обнесено територію нафтобази, як події починають розгортатися з карколомною швидкістю.

«Ось дивіться, усе це – і бузок, і траву, й бензовоз (а вони на той час уже були притрушені якоюсь дивною брудно-білою сумішшю, – авт.), і нас теж поливали з-за огорожі з вогнегасників, – обурюється один з них. – А ми просто хочемо працювати на своєму підприємстві, а не гратися у ці ігрища із захопленнями, бо комусь щось не подобається і хочеться захапати чуже…».

П’ятниця досі болить   

Люди навперебій згадують п’ятничні події, тож градус емоцій потихеньку починає зашкалювати. «До нас тоді приїхали люди в такій коричневій формі, з кийками, плюс автобус поліції і ще якийсь бус із спецпризначенцями, – каже співробітник нафтобази Сергій Богуш. – Я саме був за територією бази на перекурі, тож бачив усе сам. Вони відразу спробували зайти самі – через ті ворота, де заходять на ГНС. Потім один з їхніх переліз через огорожу, нахабно вирвав двері, наша охорона спробувала їх притримати, але втрутилась поліція, яка, до речі, була з автоматами, й допомогла їм зайти на територію».

Сергій Богуш пригадує, що поліцейські спочатку теж зайшли на територію, та пробули там недовго. Ті, котрі були в коричневій формі, залишилися. «Колеги, які опинилися всередині із загарбниками, казали потім, що вони спочатку намагалися якийсь обшук проводити, – продовжує співробітник нафтобази, – а потім просто позривали двері, сейфи, розбили адміністративну будівлю. Я працюю енергетиком і в мене там є кімната електриків, у ній зберігалися інструменти, які нам потрібні для роботи, то знаю, що всі електроприлади з тієї кімнати вже позабирали. Навіть у слюсарів позламували все і забрали звичайні інструменти. Якісь із них ми бачили викинутими попід огорожею, а щось вивезли у невідомому напрямку…».

Його колеги підказують, що окрім робочих інструментів – болгарок, пилок тощо – на території бази у багатьох залишилися особисті речі, гроші, власна оргтехніка, і не всім вдалося ці речі звідти забрати. «На підприємстві, – додає його колега, який не представився, – тільки водіїв працює чоловік 300, а загалом – не менше півтисячі чоловік, а зараз роботу всього колективу просто блоковано, і що буде далі, незрозуміло»…

Ми спілкуємося, а з-за огорожі періодично визирають зовсім молоді хлопці у чорних шапках і звичайних медичних – «карантинних»! – масках. Спочатку поводяться тихо. Нафтобазівці кажуть, що вони там забарикадувалися, їсти їм підвозять, тож особливих незручностей «загарбники» поки не відчувають. А вночі навіть намагалися підігнати два бензовози, щоб злити пальне і вивезти незрозуміло куди, проте викрадення пального вдалося попередити. Але, бідкаються люди, територія нафтобази велика і проконтролювати весь її периметр своїми силами вони не мають змоги, тож убезпечити нафтобазу від розбазарювання пального й надалі буде непросто.     

Чому на нафтобазу приїхали працівники ДСНС

Трохи далі – група співробітників ДСНС. Виявляється, приїхали сюди не просто так, а з бажанням провести позапланову перевірку діяльності нафтобази, та поки не можуть потрапити на її територію.  

«Ми вас просто офіційно ставимо до відома, що об’єкт захоплено терористами, які палять цигарки на резервуарах з пальним. Нас туди не пускають, – пояснює ДСНСівцям Віталій Маковій, адвокат «Стандарт оіл 2000» – однієї з фірм, яка здійснює свою господарську діяльність на території нафтобази в Переяславському, орендуючи у «БРСМ-нафти» виробничі потужності, – вони там знаходяться уже 4-у добу і що зробили з об’єктом, ми не знаємо, а тому не можемо відповідати за ті порушення, які ви можете виявити.

Може, вони зараз спеціально роблять усе, щоб було більше порушень. Скажімо, ви зайдете, а там немає елементарного – вогнегасників, які вони використали, поливаючи з них наших людей, які прийшли, щоб відстоювати свої права. Хіба це нормально і не є порушенням правил протипожежної безпеки? А те, що вони на резервуарах з пальним, хизуючись своєю безкарністю, палять цигарки?! Тим більше, що допуск на нафтобазу заборонено стороннім особам, а зараз там незрозуміло хто і вони незрозуміло чим там займаються. І поки ми тут розмовляємо, можливо, там уже все заміновано, і вони можуть готувати диверсію, яка буде разів у 50 потужнішою, аніж трагедія у Василькові». 

Співробітники ДСНС пропонують викликати поліцію, щоб у протоколі зафіксувати всі порушення, про які йдеться. На що співробітники «БРСМ-нафти» зазначають, що намагаються викликати поліцію всі ці дні з п’ятниці, телефонуючи на «102», а їм радять… «розбиратися по суті» з тією поліцією, яка є на місці.

«То хто ж вас таки викликав?» – цікавлюся у ДСНСівців. – «Нас ніхто не викликав» – «А чого ви приїхали сюди саме сьогодні?» – «Дивіться, є доручення прем’єр-міністра здійснювати позаплановий захід. Таке доручення прийшло нам, і на базі цього доручення ми зробили наказ. А коли виїжджати на позапланові перевірки, ми вирішуємо самі». – «То ви, мабуть, дізналися, що тут відбувається, й тому приїхали?» – «Ні, ми не бачили інформації, а це не перша перевірка «БРСМ», але досі нам так і не вдавалося їх перевірити». – «Що стало підставою для приїзду саме зараз?» – «Є скарги жителів, які хвилюються за своє життя і здоров’я, тому що не знають, яка тут ховається небезпека, тому й пишуть нам».

Наостанок прошу співробітника ДСНС представитись – чоловік відмовляється, мовляв, якщо потрібна буде якась більш детальна інформація, подавайте нам офіційний запит.

Співробітники ж нафтобази, з якими вдалося поспілкуватися, кажуть, що представників ДСНС викликав саме «головний рейдер Олег Верник»: мовляв, «це за його скаргою організовано спробу перевірки, щоб підставити чи то компанію «Стандарт оіл», а чи «БРСМ-нафту», здійснивши якісь маніпуляції, що призведуть до порушень, які потім при перевірці виявлять співробітники ДСНС».

Крапки над «і» й каміння на голови  

«Що відбулося у п’ятницю? Рейдерське захоплення нафтобази в Переяславському, – розставляє усі крапки над «і» директор департаменту стратегічного маркетингу мережі «БРСМ» Олександр Мельничук. – Близько сотні тітушок за підтримки працівників поліції (їхня автівка стоїть тут і зараз) прорвались на нафтобазу, зламали ворота і вигнали звідти працівників цієї нафтобази. Є відео цього прориву. Є відео, як з тітушками заходять працівники поліції, які не допускають працівників…».

На його думку, мета тут одна – «повністю заволодіти активами компанії або змусити власника «БРСМ» сісти за стіл перемовин, в результаті яких та сторона сподівається отримати гроші. А щоб зробити нас більш зговірливими, блокують діяльність нафтобази, що може призвести до блокування роботи АЗС».  

«Відбулось захоплення головою ГО «Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії» Олегом Верником за підтримки однієї з праворадикальних організацій нафтобази, яка на праві власності належить ТОВ «БРСМ-нафта», і також на цій нафтобазі здійснюють діяльність на підставі договорів оренди інші суб’єкти підприємницької діяльності, зокрема товариство, яке я представляю, це ТОВ «Стандарт Оіл 2000», – уточнює Віталій Маковій. – Ми на підставі отриманих згідно з чинним законодавством ліцензій здійснюємо тут зберігання пального, а також його гуртовий продаж.

Ці особи, використовуючи ухвалу Деснянського районного суду м.Києва від 2018 р., повний текст якої нам так і не надали, разом з приватним виконавцем Іваном Кригулем захопили нафтобазу і, зокрема, наше майно (це нафтопродукти) та майно наших співробітників – автомобілі й особисті речі. А також повністю зупинили господарську діяльність нашого товариства та інших підприємств. Зараз люди намагаються забрати своє майно, але нас туди ніхто не пускає».

Як пояснила адвокат ТОВ «БРСМ-нафта» Марина Сахошко, судовий папір, на який посилається та сторона, справді є, але це не рішення суду про відчуження і передачу майна, а ухвала про забезпечення позову. «Справді, у 2018 році Деснянський райсуд за невідомих причин виносить ухвалу про забезпечення позову, – каже юрист, – якою накладає арешт на нерухоме й рухоме майно. Цю ухвалу було виконано ще у тому ж таки 18-му році державною виконавчою службою Бориспільського району – було накладено арешт на все нерухоме майно ТОВ «БРСМ-нафта». При цьому ця ухвала не забороняла користуватися цим об’єктом. А тепер працівники ГО «Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії» на чолі з Верником та адвокатом Костюком перекрутили всі факти й розказують, що майно заарештовано, а вони начебто є власниками. Я особисто понад 20 разів зверталася до поліції з приводу таких відверто незаконних дій, щоб бодай встановити осіб, які нині перебувають на території об’єкта, та вона ніяк не реагує. Тому ми вже звернулися із заявою про вчинення злочину і до президента Володимира Зеленського, і в Генпрокуратуру, в СБУ, в ДБР, до міністра внутрішніх справ Авакова, щоб втрутилися і врегулювали ситуацію, та поки що реакції немає…»

Поки ми спілкуємося з юристами, вигуки стають голоснішими, а з-за огорожі – вкутане димом і піною з вогнегасників – починає летіти каміння прямо людям на голови. Одній з колег-телевізійниць влучило по нозі. Поліція все це бачить, проте й далі вважає за краще не втручатись.

Що кажуть «з-за огорожі»

На тлі безладу, який усе більше перетворюється на небезпечний (телевізійники, аби їм не попсували камінцями апаратуру, змушені були пробиратися хащами на кукурудзяне поле і вже полем перебіжками діставатися свого транспорту), лунають вигуки «Верник – рейдер! Забирай своїх тітушок і йди з нашої нафтобази, дай людям спокійно працювати!» В цей час повз співробітників нафтобази проходять три чоловіка – це ж Олег Верник, підказують мені, його юрист Юрій Костюк і третій чоловік, якого не розпізнали.

ГО «Фонд подолання Васильківської трагедії» уже кілька років судиться з ТОВ «БРСМ-Нафта», намагаючись стягнути 2,7 млрд грн компенсації за пожежу, що сталася на нафтобазі підприємства під Васильковом. На ФБ-сторінці фонду є інформація про те, що їхні дії ґрунтуються на рішенні Деснянського районного суду Києва не від 14 вересня 2018 року, а від 17 червня 2020 року, яким накладено арешт на майно та кошти підприємств, що входять до групи «БРСМ-Нафта», на суму 2,677 млрд грн. При цьому фонд звинувачує групу і її власників у затягуванні судових процесів і небажанні виплачувати грошову компенсацію постраждалим від пожежі в 2015 році.

«Наш фонд, який було засновано у 2016 році, об’єднав декілька тисяч людей – васильківців, які постраждали під час трагедії 2015 року, щоб спільними зусиллями ми могли добитися людям виплат», – пояснює в коментарі enkorr його голова Олег Верник. – «Але ж тоді загинуло шестеро, 14 було травмовано, звідки взялося декілька тисяч постраждалих?» – перепитую.

До розмови долучається Юрій Костюк: «У матеріалах судової справи є результати психологічних експертиз, і відповідно до цих експертиз встановлено шкоду, нанесену людям. І на підставі цього Деснянським районним судом було винесено ухвалу». – «Коли?» – уточнюю. – «В 14 році (потім дивиться в телефон), ні, у 18-му, 14 вересня, була винесена ухвала Деснянського районного суду, якою накладено арешт на рухоме та нерухоме майно групи компаній «БРСМ». А приватний виконавець у п’ятницю виконував це рішення. «БРСМ» зазначене рішення не оскаржувала, воно є чинним на цей час. І Вернику як позивачу це майно було передане на зберігання».

А що за люди зараз знаходяться на території нафтобази, які закидають камінцями зокрема й журналістів, цікавлюся у «тієї сторони». Чоловіки обурюються: мовляв, бачите, оці «тітушки» ж усе провокують. «Чого ж тітушки? Вони ж працюють на цій нафтобазі, принаймні до п’ятниці працювали, – заперечую, – а хто і що там робить тепер?» За словами пана Костюка, там зараз представники охоронної фірми, яка має всі необхідні документи на свою діяльність і з якою фонд уклав угоду на надання їхніх послуг, і саме ці люди охороняють територію нафтобази. Щоправда, пригадати назву фірми своїх охоронців ні Верник, ні Костюк не змогли.

А в цей час поліція…

Щойно журналісти і БРСМівці трохи відійшли від огорожі, з-за якої летіла піна з вогнегасників і чималі камінці, як приїхало ще 5 автомобілів поліції. Щоправда, ні камінців, ні білий шар піни на траві, ні скарг зокрема й журналістів поліцейські «не помітили». Натомість тихо доїхавши до того поліцейського автомобіля, який стояв поодаль, зупинились і раптом увімкнули сирену.

Навіщо? А біс його знає. Хіба для того, щоб створити перешкоди вже для роботи журналістів, бо на відстані кількох метрів уже було елементарно нічого не чути. А коли колега-телеоператор пішов до них пояснити, що працювати в таких умовах не можна, поліцейські послались на якесь розпорядження. А вони, мовляв, люди законопослушні…

Тож наразі обидві сторони залишились при своєму: представники мережі «БРСМ» кажуть, що відстоюватимуть свої інтереси у законний спосіб, представники фонду – що не відступляться від своїх інтересів, бо за ними теж люди. Та якщо протистояння, яке високопосадовці поки вперто ігнорують, триватиме, від Васильківської до трагедії у Переяславському, де зберігаються повні резервуари пального, – рукою подати. Хто, у разі чого, відповідатиме вже за її наслідки?  

***

Як повідомило enkorr власне джерело, зараз на території нафтобази у Переяславському перебуває близько сотні невідомих осіб. Станом на 11:00 6 жовтня там жодних дій не відбувається. Працівники нафтобази продовжують чергувати під парканом, сподіваючись повернути своє майно і відновити роботу підприємства.

Enkorr і далі слідкуватиме за розвитком ситуації. 

Київ – село Переяславське – Київ

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти