У початок
Битва за акциз. Повернення

Битва за акциз. Повернення

Також є російською мовою

- Артем Куюн

Осіння реанімація питання вирівнювання ставок акцизного збору на скраплений газ і бензин була очікуваною. Для основної рушійної сили цього процесу – «Укртатнафти» і «Укргазвидобування» – це не просто примха, а радше питання життя і смерті. Зазнавши поразки в минулій «бюджетній» сутичці, лобісти зближення ставок на бензин і газ за першої ж нагоди подали в парламент свій законопроєкт знову.

Ідея новизною не вирізняється – пропонується уніфікувати акциз на бензин, автогаз і ДП на рівні 139,5 євро за 1000 л. Цього разу Кременчук щільніше координується з НАКом, обзавівся своєю асоціацією і заручився підтримкою потужного союзника – Нафтогазової асоціації України, яка об'єднує найбільші мережі АЗС. Оборону тримають Українська асоціація скрапленого газу та її лідер Станіслав Батраченко, які вважають, що треба залишити все як є. Enkorr оцінив диспозицію сторін у переддень початку активних дій.

Кагамликський Сталінград

Аргументація нафтопереробників зрозуміла: якщо не зупинити споживання скрапленого газу, зупиняться НПЗ. Не відразу, років зо два ще протягнуть. Зрозуміло, в цій ситуації неможливо говорити про нарощування перероблення, адже автоматично ростиме і випуск бензину, який крім як на експорт дівати нікуди. Але ціна продажу в цьому разі зведе нанівець усю економіку «Укртатнафти», що живиться дорогою нафтою з моря і прив'язаною до неї нафтою українських родовищ. За нинішнього завантаження, а це близько 3,5 млн т нафти за рік, «Укртатнафта» зуміла прилаштувати свої обсяги бензину, але вихід на наступний етап – 4,5 млн т – дасть ще 330 тис. т бензину, ліквідно продати які буде проблематично.

Як єдиний вихід у Кременчуці й Шебелинці бачать розворот назад головної тенденції останніх років – поглинання бензину скрапленим газом. Там вважають, що це відбувається завдяки відвертому перегину в ставках акцизів на бензин і газ, які відрізняються в чотири рази.

До першої спроби вирівняти ситуацію вдалися в січні 2019 р.. Але того разу закон Василевської-Смаглюк про уніфікацію акцизів провалився. Це було несподівано, адже тоді ще існували поняття турборежиму й монобільшсті, тим більше, що законопроєкт схвалив профільний комітет. Як розповів один зі «слуг», президентська фракція тоді визнала законопроєкт токсичним не по суті, а через надмірний лобізм з боку депутатів Ігоря Коломойського і контр-піар, що випливав із цього.

Та відразу було зрозуміло, що кременчуківці від своєї затії не відмовляться. І ось новий сезон у Верховній Раді – й новий законопроєкт: зрівняти ставки цього разу просить група з 17 «Слуг народу» на чолі з Олексієм Мовчаном. І хоча в числі цих 17-ти є й «приватівці», процедурно проєкт уже не виглядає таким токсичним.

Це не всі висновки, до яких переробники дійшли після поразки на початку року. Влітку було заявлено про створення «Української енергетичної асоціації», куди увійшли «Укртатнафта», «Укргазвидобування» і низка інших компаній нафтогазового комплексу. Свою роботу нове об'єднання почало з просування тези про справедливі податки на моторні палива.

Розвіртуалізувались і самі заводчани, які у вересні провели під Верховною Радою мітинг на підтримку необхідних їм законодавчих змін. Але і це ще не всі сюрпризи.

Складний вибір «бензинників»

Потужний союзник переробників – Нафтогазова асоціація України (НАУ), яка об'єднує найбільші роздрібні мережі країни. Рітейлери й раніше підтримували зміну ставок акцизів, але робили це більше кулуарно, не бажаючи відкрито лити воду на млин групи «Приват».

Для більшості членів НАУ скорочення популярності газу – спроба підтягти загальну економіку продажів пального, котру сильно псує мінімальна «газова» маржа.

Якщо називати речі своїми іменами, то в цій боротьбі без правил «слони» програли. І сталося це не вчора, а в 2014 р.. Сформований тоді кластер нелегалів, по-перше, перетягнув на себе велику частину ринку, а по-друге, створив підґрунтя для стрімкого зростання популярності автогазу. Засилля різного роду схематозу, яким завжди було обплутано скраплений газ, зробило його ще дешевшим і остаточно вибило бензин із «сідла». Різко зубожілому через війну і девальвацію населенню було байдуже, звідки береться це «пропанове» чудо. Яка різниця, якщо газ утричі дешевший від бензину?

Ще один гол у ворота великих мереж залетів у вигляді 5%-ного «місцевого» акцизу, який за фактом платили тільки обрані. І тут треба віддати належне менеджменту Української асоціації скрапленого газу: коли переважно силами НАУ «роздрібний» акциз переносили в основний (стягується на митниці і НПЗ), виявилося, що в підсумку на бензин перенесли його повною мірою – 42 євро/1000 л, а на газ – лише половину, 21 євро. Що зробило прірву між бензином і газом ще більшою.

Але це вже не головне. Брутальних нелегалів майже не залишилося (теж заслуга НАУ), та зате є величезний парк машин з ГБО, які звикли до викидного газу. Ця особливість споживача не залишає каменя на камені (читай маржі) в конкуренції між дискаунтерами, на які припадає левова частка продажів пропан-бутану...

Судячи з усього, в НАУ просто втомилися боротися з «газовими» схемами, які виникають постійно, й вирішили діяти радикальнішими методами. І хоча члени НАУ мріють продавати більше бензину і дизпального, повністю задушити ринок автогазу тут не хочуть. Всі інвестували чималі кошти в інфраструктуру, а деякі навіть дуже успішні в газі. Наприклад, за наявними даними, проти радикальних змін в акцизній політиці виступає KLO, один із лідерів ринку за добовими прокачуваннями газу.

На початку року НАУ виступала за двоетапне зближення акцизів – до 180 євро на бензин і 92 євро на газ і подальшу уніфікацію на рівні 145 євро.

За наявною інформацією, торік улітку НАУ, УАСГ і «Укртатнафта» провели кілька зустрічей, намагаючись знайти взаємоприйнятне рішення. Вони запропонували підвищити акциз на газ до 90-92 євро, а на бензин – знизити до 180 євро.

«У цьому разі співвідношення роздрібних цін склало б 60-62%. Ринок автогазу залишався б при своїх інтересах, але темпи його приросту почали б скорочуватися», – пояснює логіку запропонованих цифр один із учасників кулуарного обговорення. Кажуть, на варіант 90/180, попри скрип зубів, погодилася навіть «Укртатнафта». Однак у результаті УАСГ відкинула будь-які пропозиції «акцизних» коригувань (посилання),розв'язавши руки «Укртатнафті», яка вирішила не розмінюватися на дрібниці й пішла в парламент з «уніфікованим» законопроєктом. Побачивши безперспективність пошуку компромісів, НАУ, підігріта зокрема й неспроможністю «газовиків» домовлятися, тепер готова підтримати пропозицію нафтопереробників.

В окопі

Оборонятися завжди простіше, ніж наступати, тому позиції УАСГ і її лідера Станіслава Батраченка виглядають найбільш упевнено. Нічого не міняти в співвідношенні акцизів на газ і бензин – такою є позиція газовиків.

Нашому виданню Батраченко розповів, що УАСГ готується до подання законопроєкту, альтернативного до проєкту переробників. Раніше газова асоціація вже пробувала себе в законотворчості: у червні 2020-го вона вносила на розгляд комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики правку, що закріплює співвідношення акцизів на газ і бензин на середньоєвропейському рівні 25%. Чи то через радикалізм пропозиції, чи то завдяки контр-зусиллям опонентів правка провалилася.

Нині УАСГ намагається працювати в режимі soft power. Наприклад, за прикладом колег з Європейської асоціації газовики випустили друковану версію альманаху про скраплений газ. Видання містить ринкову статистику, а також розповідає про переваги скрапленого газу, сфери його застосування і перспективи розвитку цього ринку. Брошурою збираються просвіщати стейкхолдерів процесу: депутатів, чиновників усіх рангів, співробітників держкомпаній, експертів і аналітиків. На початку літа пообіцяли поділитися виданням і з enkorr-ом, та на момент виходу тексту так і не змогли.

Позиція газовиків зрозуміла, та не бездоганна. Багато хто розуміє, що здоровий компроміс завжди кращий за війну. «Підвищення акцизу напрошувалося ще кілька років тому. Якби торік ставку підняли до 90-100 євро, ми б зняли напругу ще на кілька років», – каже керівник оптово-роздрібної «газової» компанії. Тепер же градус напруги досяг того, що можуть прийняти уніфікований акциз, який різко змінить життя газовиків.

* * *

Станіслав Батраченко вважає, що в разі введення уніфікованих ставок акцизу падіння ринку газу складе близько 10% у рік. Розрахунки показують, що єдиний акциз 139,5 євро/1000 л призведе до здешевлення бензину А-95 на 2,9 грн./л і до одночасного здорожчання газу на 3,47 грн./л. За середніми цінами 2020 р. співвідношення складе 21,15 грн. на бензин проти 14,50 грн. на газ, або близько 70%. Відзначимо, що за фактом за січень-вересень 2020 року співвідношення склало 46%. Як бачимо, привабливість LPG збережеться, але про розвиток доведеться забути.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти