У початок

Візит ввічливості: податківці відвідали міні-НПЗ у Мерефі (фото)

Також є російською мовою

Співробітники ГУ ДФС у Харківській області спільно зі співробітниками прокуратури виявили незаконне виробництво пального у регіоні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби фіскалів.

«Правоохоронці встановили, що посадові особи одного з підприємств організували роботу нафтопереробного заводу, потужності якого протягом 2020 р. використовувалися з метою незаконного виготовлення і зберігання палива», – йдеться у повідомленні.

Реалізація незаконно виготовлених підакцизних товарів (скрапленого газу, бензину і дизпального), згідно з повідомленням, здійснювалася на території Харківської області через мережу нелегальних заправних станцій.

«На підставі постанов суду правоохоронці припинили незаконну діяльність із виготовлення, зберігання і реалізації паливно-мастильних матеріалів, які не відповідають вимогам ДСТУ. За результатами проведених обшуків виявлено понад 560 т пального орієнтовною вартістю близько 14 млн грн. Вартість обладнання, яке використовувалося для незаконного виготовлення пального, оцінюється в 40 млн грн», – відрапортували в ДФС, прикріпивши на сайті яскраві фотографії з заходу.

Enkorr з'ясував, що йдеться про найбільший міні-НПЗ у Мерефі, який пов'язують із компанією «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані». Тим часом, за даними джерел enkorr, після відвідування податківців підприємство продовжує роботу.

«Справді, були податківці, але вони лише відібрали проби і залишили завод, зараз він продовжує працювати в штатному режимі», – розповів наш співрозмовник.

Як уже неодноразово звертав увагу enkorr, заяви силовиків часто неможливо перевірити, оскільки в них не називаються конкретні юрособи й місця проведення оперативних дій.

Один із таких прикладів – заява глави ДФС Вадима Мельника про зупинення виробництва бензину марки А-95 для мережі «БРСМ-Нафта» компанією «Стандарт Ойл-2000» на міні-НПЗ у Гадячі (Полтавська обл.). Однак у телевізійному сюжеті про діяльність цього заводу, який вийшов на каналі «2+2», було показано його роботу і відвантаження нафтопродуктів з подальшим транспортуванням на об'єкти згаданої мережі.

Міні-НПЗ у Мерефі – найбільший у країні, оціночно він переробляє 8000 тонн сировини щомісяця. У судових реєстрах підприємство фігурує як постачальник нафтопродуктів для мережі Motto. Також завод є одержувачем безакцизних компонентів на основі МТБЕ і метанолу (код 3814009090), що імпортуються як розчинники для лакофарбової промисловості. Так, у січні-квітні 2021 р. харківська компанія «Пром Хім» імпортувала 9,1 тис. т розчинників, частину з яких було спрямовано у Мерефу. За даними харківських ЗМІ, міні-НПЗ у Мерефі належить родині заступника губернатора Харківщини Олександра Скакуна.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається стрімке розширення тіньового ринку нафтопродуктів. Це проявляється як у зростаючих обсягах виробництва на міні-НПЗ, так і в поновленні діяльності нелегальних заправних станцій.

За даними Консалтингової групи «А-95», з різною інтенсивністю в Україні працює понад 30 об'єктів малої нафтопереробки, що випустили в 2020 р. близько 470 тис. т різноманітної нафтохімічної продукції, яка не обкладаються акцизним податком. Насправді це низькоякісні моторні палива стандартів Євро-2 і Євро-3, які йдуть у роздрібну мережу. Сума несплаченого акцизу за 2020 р. оцінюється у 3,8 млрд грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти