У початок

«Укртатнафта» збільшила виробництво нафтопродуктів на 8%

Також є російською мовою

ПАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) у січні-вересні 2021 р. наростило виробництво нафтопродуктів (бензини, ДП, авіапальне і бітум) до 2,009 млн т, що на 8% більше за аналогічний показник торік (1,86 млн. т). Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95» з посиланням на дані власного дослідження.

За звітний період Кременчуцький НПЗ виробив 756,5 тис. т бензинів, що на 12% більше, ніж за 9 місяців минулого року (676,3 тис. т). Це дозволило виробникові утримати 42%-у частку українського ринку на тлі збільшення балансу бензинів.

Виробництво дизельного пального збільшилася на 4% – до 874,4 тис. т, а його частка на ринку склала 15%, що відповідає торішньому показнику.

Найбільший приріст спостерігається по авіапальному: було вироблено 151 тис. т продукту, або на 44% більше, ніж за аналогічний період 2020 р.. При цьому ринкова частка кременчуцького гасу виросла з 52% до 58%.

Негативна динаміка виробництва була властива тільки бітуму. Його виробництво, порівняно з 9 місяцями минулого року, скоротилося на 5,4%, до 227 тис. т.

У Консалтинговій групі «А-95» зниження по бітуму пояснюють переходом на випуск мазуту.

«Завод має змогу гнучко реагувати на цінову кон'юнктуру задля підвищення маржі перероблення. Зліт цін на природний газ потягнув за собою ціни на мазут, зробивши його виробництво вигіднішим від бітуму», – повідомили в «А-95».

Як повідомляв enkorr, з серпня-2021 «Укртатнафта» вийшла на максимально можливий за поточної конфігурації виробництва рівень переробки обсягом 14 тис. т нафтової сировини на добу (5,1 млн т на рік). Паралельно було збільшено випуск світлих нафтопродуктів: бензинів – до 4,5 тис. т на добу, дизпального – до 5 тис. т.

У вересні завод знову повернувся на обсяг добової переробки близько 10 тис. т, почавши технічні роботи з заміни двох каталізаторів гідроочищення й інші заходи.

Нагадаємо, під час оприлюднення стратегії з модернізації підприємства в.о. першого заступника голови правління «Укртатнафти» Руслан Ляпка повідомив, що наступного року завод технічно буде здатний наростити перероблення до 6 млн т сировини, а в горизонті 2-3 років реально відновити потужності на рівні 7,5 млн т нафти на рік. Однак зростання виробництва на підприємстві пов'язують із позицією держави в сфері акцизної політики й захисту внутрішнього виробника від імпорту з Росії та Білорусі.

Довідка enkorr

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ у Кременчуці. З 2019 р. компанія також є активним учасником гуртового ринку, здійснюючи імпорт нафтопродуктів і скрапленого газу через Одеський порт.

У 2020 р. «Укртатнафта» виробила 1,057 млн ​​т дизельного пального, зайнявши 14,2% українського ринку. При цьому частка компанії на ринку бензинів становила 42% (884,2 тис. т), скрапленого газу – 5,6% (111 тис. т).

Понад 56% акцій належить структурам групи «Приват» і Олександра Ярославського, 43% акцій перебувають у власності НАК «Нафтогаз України».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти