У початок

Україна може припинити постачання нафти в Європу трубопроводом «Дружба» після введення ембарго

Україна після введення Євросоюзом ембарго на російську нафту цілком може припинити транзит нафти газогоном «Дружба». З такою пропозицією виступила радник міністра енергетики України Лана Зеркаль, повідомляє «РБК-Україна».

«На мій погляд, було б логічно синхронізувати дії з ЄС і застосувати санкції на транспортування російської нафти із впровадженням такого ж перехідного періоду (6 місяців — ред.). Таким чином, ми будемо сприяти збереженню єдності санкційної політики в ЄС і перекриттю не тільки фінансового підживлення агресії, а й джерела європейської корупції», — сказала Зеркаль.

Зазначається, що зараз «Дружбою» через Україну здійснюється постачання нафти в Чехію, Угорщину і Словаччину. Торік транзит у ці країни склав 12 млн тонн нафти. У поточному році постачання йдуть майже такими ж темпами — близько 1 млн тонн на місяць.

Нагадаємо, ембарго на нафту в Євросоюзі планується запровадити через шість місяців. При цьому Словаччина і Угорщина намагаються домогтися виняткових умов і зберегти імпорт до кінця 2023 року.

Винятки для окремих країн у процесі застосування санкцій може стати прецедентом, який дасть змогу в майбутньому робити винятки і для інших країн при введенні інших санкцій, зокрема й ембарго на закупівлю російського газу.

Наразі пропозиція про припинення перекачування нафти через «Дружбу» перебуває в стадії обговорення всередині України і остаточного рішення з цього питання немає.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійарто заявив, що 65% нафти йде в Угорщину нафтопроводом «Дружба».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти