У початок

Тільки на папері: Держекоінспекція у 2020 р. збільшила перевірки АЗС на 40%

Також є російською мовою

Державна екологічна інспекція (ДЕІ) в 2020 році здійснила 848 заходів з контролю якості пального на АЗС і АГЗС, що на 37% більше, ніж позаторік. Такими результатами поділився на своїй сторінці в Facebook глава інспекції Андрій Мальований.

У результаті заходів було виявлено 979 порушень і нараховано санкцій автозаправним станціям на суму 7,57 млн ​​грн.

Глава відомства зазначив, що у 2020 р. перевірка якості пального проводилася винятково документально.

«Відсутність оформлених належним чином документів завжди є однією з ознак невідповідності продукції встановленим вимогам і обороту неякісного пального на ринку», – вважає Мальований.

Він розповів, що в понад 30% випадків при перевірках було встановлено ознаки фальсифікації документів, зокрема паспортів якості, на яких відсутні печатки, підписи уповноважених осіб лабораторій та ін..

Тим часом, самі учасники ринку скаржаться на дії інспекторів Держекоінспекції, заявляючи про їх упередженість і безапеляційність.

«Кількість перевірок дійсно виросла. Та це не про якість палива. Ми зіткнулися зі штрафами за неправильно оформлені документи. При цьому на нашу пропозицію провести лабораторні дослідження і тоді вже говорити про порушення або ж їх відсутність ми отримали відмову», – розповів один із власників мереж АЗС.

Крім того, ринок нарікає на те, що під приціл Держекоінспекції потрапили тільки легальні учасники, а тіньовий сегмент, який помітно виріс у 2020 році, залишається поза увагою перевіряючих.

Як повідомляв enkorr, сукупні втрати бюджету від діяльності нелегального сегмента паливного ринку за 9 місяців 2020 року в Україні, за оцінками експертів, становлять від 9 до 15 млрд грн. При цьому найбільша частка нелегальної реалізації пального була властива скрапленому газу – 35% (524 тис. т) і дизельному паливу – 19% (1 млн. т). Найменший «тіньовий» відсоток притаманний ринку бензину – 13%, або 205 тис. т.

Крім того, згідно з даними Нафтогазової асоціації України (НАУ), станом на 1 грудня 2020 р. в Україні ведуть безліцензійну діяльність 103 АЗС, ще 600 станцій мають ліцензії, але продовжують працювати з грубими порушеннями законодавства.

Нагадаємо, з грудня 2019 року по лютий 2020 року уряд і президент проводили кампанію проти незаконних пунктів продажу палив. За підсумками першого півріччя 2020 р., правоохоронні та фіскальні органи відзвітували про закриття 833 нелегальних станцій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти