У початок

Суд став на бік автовласника, якому на АЗС залили бензин замість дизелю

Київський апеляційний суд виніс рішення у справі щодо неналежного виконання працівником автозаправки своїх обов’язків, внаслідок чого було зламане авто, а автовласник отримав великі збитки, змусивши мережу АЗС сплатити компенсацію за зламаний автомобіль. Про це повідомляє «Судово-юридична газета».

Як зазначено в матеріалах справи, 31 грудня 2020 року громадянин Б. на автомобілі Skoda Oсtavia з дизельним двигуном заїхав на заправку однієї відомої мережі АЗС у Святошинському районі Києва. Зупинившись біля колонки, він повідомив оператору АЗС, що буде заправлятись дизельним пальним. На касі Б. також зазначив, що заправлятиме автівку саме дизельним пальним, і здійснив відповідний розрахунок.

Після цього Б. сів за кермо, проїхав 11 км і поставив авто на подвір’ї приватного будинку. А 1 січня 2021 року спробував завести автомобіль, однак уже не зміг цього зробити.

Щоб доставити Skoda на СТО, йому довелось викликати евакуатор. Фахівці СТО виявили, що автомобіль перестав заводитись через те, що замість дизельного пального в бак залили бензин. У підсумку витрати на ремонт двигуна автомобіля склали 60,5 тис. грн і 850 грн довелося сплатити за послуги евакуатора.

Невдоволений понесеними витратами Б. вирішив стягнути з мережі АЗС матеріальні збитки, моральну шкоду (2 тис. гривень) й витрати на професійну правничу допомогу (13 200 гривень). Та з першої спроби це йому не вдалося. У травні 2022 року Солом’янський районний суд Києва відмовився задовольнити позовні вимоги Б.: суд дійшов висновку, що Б. не зміг довести провину саме працівників АЗС у тому, що його автомобіль було заправлено не дизельним пальним, а бензином.

Крім того, суд взагалі висловив сумніви, що Б. заправлявся саме на зазначеній АЗС, оскільки жодних доказів суду він не надав. Та це не зупинило Б. і він подав апеляційну скаргу. А 4 жовтня 2022 року Київський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і задовольнив позов Б..

Як зазначається у публікації видання, у цьому разі суд дійшов висновку, що відповідальність за заправку автомобілів відповідним типом палива на АЗС покладається на працівників АЗС. А заправка автомобіля з дизельними двигуном бензином, як зазначив суд, дорівнюється продажу продукції з дефектом, оскільки це призвело до виводу авто позивача з ладу.

Крім того, відповідач – мережа АЗС – повинен був надати докази, які б свідчили про відсутність провини працівника АЗС, наприклад, провести службову перевірку й з’ясувати обставини інциденту, що стався 31 грудня 2020 року. Мережа АЗС ніяких службових перевірок не зробила.

У підсумку, зазначається у публікації, суд постановив стягнути з мережі АЗС розходи Б. на ремонт двигуна автомобіля (60,5 тис. грн), моральну шкоду (2 тис. грн) й витрати на професійну правничу допомогу (13,2 тис. грн) – загалом 75,7 тис. грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти