У початок

НПЗ Азії і Європи хочуть гарантій щодо постачання близькосхідної нафти 2023 року

Багато нафтопереробних заводів світу спішно намагаються гарантувати собі постачання близькосхідної нафти на 2023 рік, побоюючись проблем, які можуть виникнути із закупівлями сировини з росії, повідомляє Bloomberg.

Менш як за місяць майже всім компаніям у Європейському Союзі буде заборонено купувати російську нафту з постачанням морем. Змога оцінити повний вплив цих обмежень з'явиться тільки після того, як вони набудуть чинності, але поширена думка, що експорт нафти з росії скоротиться, пише агентство.

Така невизначеність стала причиною того, що як мінімум дев'ять нафтотрейдерів і нафтопереробників в Азії і Європі зробили кроки для збереження або збільшення обсягів постачання нафти за терміновими контрактами з країн Близького Сходу. Офіційні представники азіатських компаній кажуть, що їхні прохання було задоволено.

Але оскільки Саудівська Аравія й інші виробники у регіоні мають намір скоротити видобуток, немає жодних гарантій, що так пощастить усім покупцям, зазначає Bloomberg.

«Більшість азіатських НПЗ, зокрема й наша компанія, намагаються зберегти колишню кількість близькосхідної нафти, а деякі можуть навіть трохи збільшити, — заявила представник тайванської Formosa Petrochemical Corp. Лін Кех Йен. — Якщо європейські країни почнуть закуповувати нафту з Близького Сходу, конкуренція на спотовому ринку зросте».

Євросоюз також має намір заборонити надання страхових і транспортних послуг для перевезення російської нафти, якщо тільки вона не закуповується нижче за певну ціну. Однак фактичний рівень цього ліміту країни G7 поки не визначили, що створює ще один чинник невизначеності.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти