У початок

США готові постачати газ в Європу за $380/тис. м. куб. — глава EQT

США готові забезпечити постачання природного газу в Європу за ціною $12/Mmbtu, але для цього потрібно укласти довгострокові контракти. Про це повідомляє Interfax із посиланням на заяву глави найбільшого виробника газу в США, компанії EQT, Тобі Райса на конференції в Абу-Дабі.

«Ми можемо доставити газ до порога Європи за ціною $12 за Mmbtu ($380 за тис. кубометрів), і це означатиме ціну на газ у США $4 за Mmbtu», — сказав він, зазначивши, що $12 за Mmbtu — це буде чудовою угодою, особливо порівняно з нинішніми $20 за Mmbtu.

«Це буде дуже безпечний маршрут, який підтримує американський уряд, американські військові, й що стосується чистоти джерела, зараз газ більш чисте джерело, ніж вугілля, але він теж має вуглецевий слід», — сказав Райс, висловивши впевненість, що американська промисловість зможе зробити газ кліматично нейтральним, чи то через водень, чи через уловлювання СО2, чи іншими способамии, такими як аміак чи вуглецеві квоти.

У свою чергу голова аналітичної компанії Kpler, яка надає дані щодо товарних ринків, Алекс Буф зауважив, що не бачить бажання Європи, яка має намір рухатися до кліматичної нейтральності, укладати довгострокові контракти на купівлю газу, на відміну від Азії, яка торік уклала багато довгострокових контрактів, причому без обмежень на порт постачання. Він нагадав, що у минулому Китай та інші країни перепродували свій СПГ на європейському ринку.

Зі слів Буфа, США можуть збільшити постачання СПГ в Європу для заміни російського газу — потенціал зростання експорту СПГ із США — 500 млрд куб. м порівняно з нинішніми 100 млрд куб. м газу на рік.

Однак для цього потрібні будуть інвестиції в СПГ-термінали й заводи, трубопровідну інфраструктуру, а також буріння свердловин. «Тому Європі з США потрібно працювати разом, щоб підписати відповідні довгострокові контракти, щоб зробити це реальністю», — сказав він, зауваживши, що це сприятиме енергетичній безпеці не лише Європи, а й усього світу.

«У нас є газ, питання в тому, звідки він піде і як дістанеться регіонів, до яких потрібно дістатися», — прокоментував Райс недолік трубопровідної інфраструктури в самих США для доставки газу до майбутніх експортних СПГ-заводів.

З його слів, видобуток газу в Мексиканській затоці може подвоїтися, але 70% дешевого декарбонізованого газу перебуває у регіоні Аппалача, і один із варіантів доставки — не тягнути газопроводи через всю країну до СПГ-заводів, а побудувати їх на східному узбережжі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти