У початок

Прибуток концерну Orlen за ІV квартал 2023 року впав на 60%

Польська компанія Orlen повідомила про падіння прибутку в ІV кварталі на 60%, до 7,35 млрд злотих ($1,84 млрд), через зниження обсягів продажів і нижчих цін на її нафтопродукти.

Прибуток державного нафтопереробного заводу (НПЗ) за 2023 рік також був на 30,5% нижчим порівняно з аналогічним періодом торік – 27,55 млрд злотих. Слабкі результати підрозділів Lotos Group і Baltic Power вплинули на результати діяльності групи.

Сегменти нафтопереробки й розвідки зазнали найбільшого падіння через нижчу маржу і вищі витрати, сказали в Orlen.

Показник EBITDA групи за ІV квартал становив 11,16 млрд злотих, що на 5 млрд злотих менше, ніж рік тому. Газовий сегмент вніс майже 11 млрд злотих.

Витрати, заплановані на 2024 рік, зросли до 38,4 млрд злотих, з яких 27,9 млрд буде витрачено на зростання, головним чином у сегментах розвідки, нафтохімії й енергетики, повідомила компанія.

Orlen також планує розвивати свою діяльність у Польщі, Норвегії й Чехії, додали у групі.

Компанія очікує, що ціни на сиру нафту 2024 року становитимуть близько $82 за барель, прогнозована маржа переробки зменшиться приблизно до $12 за барель у зв’язку з появою нових НПЗ у Мексиці й Нігерії.

Нагадаємо, 1 лютого наглядова рада ухвалила рішення вивести з правління й зняти з поста керівника концерну Даніеля Обайтека, який керував Orlen з 2018 р..

Це рішення було ухвалено в рамках розслідування прокуратурою обставин злиття у січні Orlen і концерну Lotus energy. Слідство вважає, що угода може завдати шкоди концерну, сума якого оцінюється в 5 млрд злотих ($1,25 млрд).

Виконувачем обов'язків голови концерну призначено Вітольда Літерацького.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти