У початок

Уряд зменшив маржу мереж АЗС від продажу пального

Також є російською мовою

Кабінет міністрів України знизив граничні рівні торгової надбавки до середньої роздрібної ціни на дизельне пальне, що реалізовується на АЗС, з 7 грн до 5 грн/літр, для бензинів – з 5 грн до 4,55 грн/літр.

Відповідні зміни затверджено постановою Кабміну №140 від 9 лютого 2022 року, текст якої оприлюднено на урядовому порталі у середу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як повідомлялося, Україна продовжила карантин до 31 березня 2022 року. На період його дії уряд постановою №474 від 14 травня 2021 року встановив граничні рівні торгової надбавки до середньої ціни на дизельне пальне не вище 7 грн/літр, на бензин – не більше 5 грн/літр.

Середня вартість ДП (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm) визначається Мінекономіки на підставі розрахунків НАК «Нафтогаз України», проведених виходячи з даних Platts CIF NWE за попередню декаду, сум митних платежів (акцизний податок і ПДВ), офіційного курсу валют від НБУ, а також витрат ($27/тонна) на логістичне й інше забезпечення відповідно до зовнішньоекономічних договорів.

Мінекономіки також роз'яснило, що під встановлення максимальної торгової надбавки не підпадає «брендове преміальне пальне» з покращеними показниками якості.

У міністерстві вважають, що запровадження тимчасового державного регулювання цін на продаж через мережі АЗС бензинів А-92, А-95 і ДП шляхом встановлення граничної торгової надбавки потрібне з метою запобігання зловживанням суб'єктами господарювання і доступності для населення цієї продукції.

Оприлюднення міністерством середніх цін одного літра ДП й бензину має відбуватися щомісяця до 3, 13 і 23 числа.

Нагадаємо, Нафтогазова асоціація України (НАУ) закликала уряд не вдаватися до зменшення існуючої граничної націнки для бензину і ДП, оскільки такий захід не дасть відчутного виграшу для споживача, а для бізнесу призведе до суттєвих збитків і скорочення робочих місць.

На думку представників профільного об'єднання, зниження ПДВ й модернізація ставок акцизу на пальне дасть змогу ефективно розв'язати комплекс гострих проблем: знизити ціни на пальне без шкоди для бюджету, детінізувати паливний ринок, підтримати внутрішніх виробників, підвищити енергобезпеку й зменшити імпортозалежність України.

Нагадаємо, 22 лютого 2022 року у своєму зверненні президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що вартість пального на автозаправних станціях незабаром стане меншою. За його словами, знизити ціни на заправках вдасться завдяки зменшенню розміру ПДВ на бензин і дизельне паливо.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти