У початок

Попит на пропан у Європі на початку року поки що низький — OPIS

Попит на пропан у нафтохімічному сегменті Європи залишається низьким попри зростання спреду з нафтою. Про це йдеться в звіті агенції OPIS, підготовленому для enkorr.

У північно-західній Європі котирування пропану CIF ARA під час торговельної сесії 5 січня встановлено на рівні $499/т, що на $11/т вище порівняно з 4 січня.

На фізичному ринку пропану компанії виходили з пропозиціями й попитом на постачання наприкінці січня, хоча вони не збігалися. Скандинавська енергетична компанія запропонувала партію продукту, тоді як трейдер зробив низьку ставку. Жодних угод не чути.

OPIS оцінив ринок пропану для великих вантажів 5 січня на рівні -$6/т до січневих котирувань з -$3,50/т 4 січня.

У секторі великовантажного бутану OPIS оцінив вартість без змін на рівні 81,50% до січневих котирувань нафти.

У той час як інтерес до фізичного ринку пропану починає зростати, два VLGC сигналізували про прибуття до двох окремих портів на північному заході Європи 5 січня. Обидва судна завантажено на узбережжі Мексиканської затоки США, тоді як газовоз середнього розміру (MGC) прямував до північної Франції з російської Балтики. Ці три вантажі разом збільшили загальний орієнтовний імпорт у січні більш ніж на 50%, до 350 тис. метричних тонн. Імпорт є доповненням до постачання 50 тис. тонн з Північного моря, яке або завантажується, або вже було відправлене цього місяця.

Поки що половина імпортних вантажів призначена для подальшої переробки. Пропан залишається привабливим для нафтохімії, стабільно знижуючи різницю цін з нафтою в січні. Спред за січень на торгах у п’ятницю зменшився до -$134/т з -$122/т сесією раніше. Прямий спред бутан/нафта за січень встановився на рівні -$116 /т.

Незважаючи на привабливість пропану для нафтохімічної переробки, ринок етилену й пропілену залишається обмеженим для виробників. «Постійні проблеми з виробництвом обмежили постачання у перший тиждень року, хоча незважаючи на це, багато парових крекерів залишаються значно скороченими через слабке ринкове середовище», — йдеться в останньому звіті Chemical Market Analytics OPIS, компанії Dow Jones.

Зрозуміло, що спотова ціна на етилен буде зниженою на 40% до термінової ціни на січень, останню встановлено на продовження з грудня на рівні 1 185 євро/т. У звіті додається, що пропілен мало чим відрізняється від етилену, за винятком певних труднощів для продавців, які хочуть перемістити баржі вглиб країни, оскільки рівень води у Рейні піднімається через надлишок опадів. Спотовий пропілен було представлено з низькою 20-відсотковою знижкою щодо пропілену полімерного класу (PGP) і зі знижкою 30% для пропілену хімічного класу (CGP). Січневу ціну на пропілен також було змінено з грудня на 1 050 євро/т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти