У початок

На підступах до мільярда: втрати від імпорту октанопідвищуючих розчинників продовжують зростати

Також є російською мовою

Імпорт розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТЗЕД 3814009090), що завозяться переважно для кустарного виробництва бензину, у січні-жовтні 2021 р. становив 107,7 тис. т, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період торік (52,5 тис. т). Обсяг бюджетних втрат оцінно склав 935 млн грн. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95» на основі спеціального дослідження.

Поставка растворителей в Украину в 2020-2021 гг., тыс. т

Лідерство третій місяць поспіль утримує компанія «Пром Хім» — 1,8 тис. т. Цей оператор – спецімпортер розчинників для компанії «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані», оператора найбільшого в країні міні-НПЗ у селищі Мерефа Харківської області, яке забезпечує пальним, зокрема, мережу Моtto. За даними учасників ринку, великим отримувачем продукції міні-НПЗ у Мерефі є також мережа Brent Oil.

На другій позиції відбулася заміна: її з 1,4 тис. т розчинників зайняла компанія «ВТГ-Трейдинг», яка постачає розчинники групі компаній «Сан Ойл», котра оперує чотирма міні-НПЗ (Решетилівка, Богодухів, Васищеве і Кременчук).

Група «БРСМ», яка раніше утримувала друге місце в рейтингу імпортерів розчинників, у жовтні перемістилася на третій рядок з обсягом 1,3 тис. т. Нагадаємо, група отримує високооктанові бензини й альтернативне (спиртовмісне) паливо на міні-НПЗ у Гадячі (Полтавська) обл.) і з нафтобази в Переяславському (Київська обл.).

Далі в жовтневому рейтингу імпортерів йде компанія «Планте 2000», яка імпортувала 900 т розчинників. Зазначимо, раніше ця компанія переадресовувала частину продукту на адресу групи «БРСМ».

На четвертому місці розмістився новачок рейтингу — «Азарес», на рахунку якого 800 т. Згідно з відкритими даними, основним видом діяльності компанії є гуртова торгівля твердим, рідким і газоподібним паливом.

ТОВ «Термінал» (ОКПО 32547138), яке прописане у Миронівці Київської області й де раніше фіскальні органи неодноразово накривали незаконне виробництво нафтопродуктів, за підсумками жовтня завезло лише 500 т розчинників, тим самим посівши п'яту сходинку рейтингу. За наявними даними, зараз «Термінал», зокрема, виробляє альтернативне паливо для мережі Motto.

«З огляду на те, що розчинники використовуються для кустарного виробництва бензину без сплати акцизного збору, весь імпортований обсяг можна вважати безакцизним обсягом бензину. За поточних ставок акцизів обсяг бюджетних втрат за 10 місяців 2021 року становив близько 935 млн грн», – повідомили в «А-95».

Імпортовані розчинники (код УКТЗЕД 3814009090) є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, що використовуються при виробництві бензинів: МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту і т.д.. Усі перераховані компоненти окремо обкладаються акцизним збором за «бензиновою» ставкою 213 євро/1000 л, тоді як за кодом розчинників відносяться до безакцизних. Це стало можливим після внесення у травні 2020 року спеціальної правки у Податковий кодекс України.

Як повідомляв enkorr, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо посилення боротьби з тіньовим обігом пального», який передбачає запровадження акцизного податку на імпорт усієї продукції, до складу якої входить бодай один підакцизний компонент.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти