У початок

Exxon подала до суду на ЄС, намагаючись заблокувати податок на непередбачені доходи

Exxon Mobil Corp. подає до суду на Європейський Союз, намагаючись скасувати новий податок на нафтові групи, стверджуючи, що блок не має законних повноважень накладати податок.

Цей позов є серйозною відповіддю на податок з боку нафтової промисловості, яка цього року отримала рекордні прибутки, оскільки західні уряди намагалися знизити різке зростання рахунків споживачів за електроенергію після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ця дія може поставити під загрозу податок, який залучить мільярди для зниження споживчих витрат на електроенергію.

Exxon повідомила, що позов було подано у середу його голландськими й німецькими дочірніми компаніями до Генерального суду ЄС у Люксембурзі.

Податок є контрпродуктивним, заявив речник Exxon Кейсі Нортон, і «підірве довіру інвесторів, перешкодить інвестиціям і збільшить залежність від імпортних енергоносіїв і паливних продуктів».

Головний фінансовий директор Exxon Кеті Мікеллс нещодавно повідомила інвесторам, що податки на несподіваний прибуток можуть коштувати компанії щонайменше $2 млрд до кінця 2023 року. Оцінка «залежить від впровадження конкретного законодавства в кожній країні».

Нещодавно Exxon знову увійшла у десяток найбільших компаній S&P 500 і перебуває на шляху до найкращого року в історії. Нафтовий гігант заявив, що був одним із найбільших інвесторів у європейську нафтопереробку за останнє десятиліття, вклавши понад $3 млрд у великі нафтопереробні проєкти.

Оскільки Exxon розглядає майбутні багатомільярдні європейські інвестиції, «ми шукаємо сильні бізнес-обґрунтування, підкріплені стабільним і передбачуваним інвестиційним кліматом, — сказав Нортон. — Чи ми інвестуємо сюди, насамперед залежить від того, наскільки привабливою й глобально конкурентоспроможною буде Європа».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти