У початок

Держпродспоживслужба фіксує завищення цін на пальне на Дніпропетровщині

Спеціалісти Головного управління (ГУ) Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області провели 21 перевірку АЗС, з них завершено 12 обстежень об’єктів, тільки на 2 АЗС не було виявлено завищення цін на пальне. Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сайті ГУ.

Згідно з повідомленням, фахівці управління «продовжують щотижневі перевірки АЗС стосовно виявлення фактів завищення цін на пальне».

Під час останнього пулу перевірок, який охопив 21 автозаправну станцію в області, лише на 2-х із них повністю дотримано цінової дисципліни. У решті випадків виявлено такі порушення:

  • на 7 АЗС – зафіксовано перешкоджання діяльності посадових осіб, через що на суб’єктів господарювання було накладено штрафні санкції обсягом 238 тис. грн;
  • на деяких стелах АЗС ціни відрізнялися від тих цін, які вказано у чеку;
  • траплялися відмови у розрахунку банківською карткою.

Нагадаємо, перевірки здійснюються на підставі доручення прем’єр-міністра України від 08.05.2022 № 11381/0/1-22 щодо невідкладного проведення перевірок дотримання суб’єктами господарювання на роздрібному ринку пального вимог із формування, встановлення і застосування державних регульованих цін.

Загалом сума застосованих адміністративно-господарських санкцій за результатами перевірок АЗС складає 397,1 тис. грн, зокрема необґрунтовано отримана виручка – 79,5 тис. грн, штрафи – 317,6 тис. грн. Наразі тривають перевірки ще на 9 АЗС.

Фахівці Держпродспоживслужби зазначають, що суб’єкти господарювання, як і раніше, зобов'язані попередньо декларувати ціни в разі їх підвищення.

Зокрема якщо вам не надають розрахункових документів, відмовляють у вільному виборі засобів розрахунку тощо, Держпродспоживслужба радить надсилати до них відповідні звернення із зазначенням інформації про мережу АЗС: ТОВ, ФОП, місце розташування суб’єкта господарювання, за наявності – копії чеків. На порушників у такому разі очікує перевірка й санкції.   

Як писав enkorr, за травень-місяць Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві було розпочато 107 перевірок автозаправних станцій на дотримання цінової дисципліни. Станом на 6 червня було завершено 56 перевірок АЗС Києва, на 36 з них зафіксовано низку порушень. 

Як відомо, Кабінет міністрів вирішив на два місяці відмовитися від державного регулювання цін на пальне. Як раніше заявила перший віце-прем'єр-міністр–міністр економіки Юлія Свириденко, уряд очікує, що разом із вільним ціноутворенням вартість дизпального не перевищуватиме 58 грн/л, а бензину – 52 грн/л.

Нагадаємо, окремі мережі АЗС продовжують вдаватися до маніпулятивних дій зі встановлення роздрібних цін на пальне, про що повідомляють користувачі мереж із різних регіонів України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти