У початок

Більшість мереж АЗС продовжують приховувати прибутки — «А-95»

Українські мережі АЗС продовжують декларувати мінімальні прибутки, що дозволяє знижувати сплату податку на прибуток (ПнП). Про це свідчить аналіз сплати цього податку ТОП-10 найбільших мереж за кількістю АЗС за ІІ квартал поточного року, який оприлюднив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у Facebook.

«Свіжі офіційні дані за ІІ квартал поточного року показують, що серед найбільших 10 мереж АЗС за кількістю станцій прибуток мають лише півтори мережі», — пише експерт.

Так, за його даними, мережа ОККО має 20% станцій і 32% продажів серед ТОП-10, а сплатила 82% податку на прибуток і 53% всіх податків від загальної сплати найбільшими компаніями.

«Сумарно вони завжди були першими, а в ІІ кв. 2024-го стали лідерами абсолютно у всіх дисциплінах: ПДВ, ПнП, ПДФО, ЄСВ», — пише Куюн.

На мережу WOG, як зазначається, припало 14% ПнП від сумарної суми податку на прибуток. Решта 8 мереж із понад 1 000 АЗС розділили між собою 3% ПнП.

«БРСМ» – 13% у продажах, 0,7% у сплаті податку на прибуток і 3,2% у загальній сплаті податків. 3 (три) копійки ПнП з літра!  Навіть більше за «БРСМ» з літра заплатили Мotto й VST (4 й 3 коп./л ПнП відповідно). Утрьох вони «очолили» податковий антирейтинг ІІ кварталу», — пише очільник «А-95».

Вплинути на ситуацію, на переконання експерта, може запровадження авансової сплати податку на прибуток з АЗС, яка розглядається в пакеті заходів з наповнення бюджету.

«Хоча я вважаю, що для мереж із високою реалізацією можна було б «впаяти» й удвічі більше», — зауважив Сергій Куюн.

Нагадаємо, законопроєкт №11416-д, яким передбачається збільшення податків, зокрема і встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток з АЗС на рівні 30-80 тис. грн за кожну, не пройшов першого читання у парламенті.

Наразі документ передано на повторне перше читання зі скороченням строку підготовки. Його розгляд у парламенті, за інформацією народного депутата Ярослава Железняка, може відбутися «ближче до 8-10 жовтня».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти