У початок

Bloomberg: країни на півдні Європи і Середземномор'я таємно закуповують нафту з росії

Європейські держави на півдні регіону і в Середземномор'ї проводять приховані закупівлі російської нафти, зміцнюючи попит на вуглеводні з росії при одночасному падінні закупівель у державах Північної Європи, повідомляє Bloomberg із посиланням на дані про рух танкерів.

За даними агентства, за тиждень, що завершився 5 серпня, обсяг постачання сирої нафти з російських експортних терміналів у Балтійському й Чорному морях до портів Італії досяг максимального рівня за сім тижнів.

Крім того, Іспанія вперше з квітня закупила партію нафти марки Urals, хоча, за даними видання, постачання було зроблено з Казахстану. Також російський сорт нафти вперше з лютого закупила Греція, а Болгарія й Румунія наростили купівлю вуглеводнів із рф до 255 тисяч барелів на добу (б/д).

Крім європейських країн, закупівлі збільшила також Туреччина — до максимальних значень за шість тижнів.

За оцінками агентства «Блумберг», зростання попиту на російську нафту в низці європейських держав свідчить про високі ризики порушення санкційного режиму проти рф, що передбачає, зокрема, відмову від закупівель сирої нафти з грудня 2022 року.

За підрахунками агентства, загальний обсяг постачань російської сирої нафти європейським споживачам нині оцінюється на рівні близько 1,38 млн барелів на добу, що є найбільшим значенням за останні 5 тижнів, але нижче за обсяг постачань до початку широкомасштабної війни росії проти України в 1,85 млн барелів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти