У початок

«транснєфть» заявила, що зупинила транзит нафти територією України через «Дружбу»

Постачання російської нафти транзитом через територію України зупинено 4 серпня. Про це передає «Інтерфакс-Україна» з посиланням на повідомлення «транснєфті».

Як пояснює «транснєфть», при здійсненні платежу від 22 липня 2022 року за транзит російської нафти територією України у серпні поточного року кошти було повернуто на рахунок «транснєфті» 28 липня 2022 року.

«Ситуація ускладнюється тим, що європейські регулятори поки що не сформували єдину позицію щодо алгоритму дій для банків різних юрисдикцій, а також не виробили порядок видачі зазначених дозволів», — наголошує компанія.

Про ситуацію, що склалася, було негайно поінформовано міненерго росії, АТ «Укртранснафта» і російських вантажовідправників, які постачають ресурси у напрямку Чехії, Угорщини й Словаччини.

«Для вирішення питання «транснєфть» спрямувала звернення до уповноваженого банку для подальшої передачі інформації на адресу європейського регулятора для отримання дозволу на проведення розрахунків за договором з АТ «Укртранснафта», опрацьовуються варіанти альтернативного проходження коштів, здійснюються щоденні консультації і перемовини з обслуговуючими банками», — йдеться у прес-релізі.

«Проте досі питання можливості виконання платежів не вирішено. АТ «Укртранснафта» припинило надання послуг із транспортування нафти територією України з 4 серпня 2022 року у зв'язку з відсутністю надходження коштів за зазначені послуги», — наголошує російська компанія.

Зазначається, що південною гілкою нафтопроводу «дружба», що проходить через територію України, постачання нафти здійснюються у напрямку європейських НПЗ Угорщини, Словаччини й Чехії на підставі довгострокового договору між ПАТ «транснєфть» і АТ «Укртранснафта» на надання послуг із транспортування нафти на умовах 100%.

Послуги надаються в сплачених обсягах.

Як повідомлялося, 3 червня Євросоюз запровадив шостий пакет санкцій проти росії у відповідь на агресію проти України. Зокрема, ЄС заборонив закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти і деяких нафтопродуктів з росії в ЄС. Поступова відмова від російської сирої нафти триватиме від 6 місяців, від нафтопродуктів – до 8 місяців.

Водночас ембарго не поширюється на імпорт нафти в ЄС трубопроводами. Цей виняток було зроблено на вимогу Угорщини й інших країн, які не мають виходу до моря і отримують нафту через нафтопровід «дружба».

Нагадаємо, «Укртранснафта» і російська «транснєфть» у грудні 2019 року уклали додаткову угоду до договору про надання послуг із транспортування нафти територією України, яким його дію продовжено на десять років – з 1 січня 2020 року до 1 січня 2030 року.

Контракт між «Укртранснафтою» і «транснєфтью» укладено 16 листопада 2004 року. Цим контрактом не визначено обов'язкових фіксованих обсягів прокачування нафти. Ставка тарифу за ним визначається додатковими угодами.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти