У початок

Акцизи на пальне, ймовірно, зростуть з 1 вересня — експерт

Нова ймовірна дата підняття акцизів на пальне в Україні — 1 вересня. Саме цю дату, як зазначає директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у себе на Facebook, наразі називають і чиновники, й гравці ринку.

Як відомо, згідно з проєктом закону, який пройшов перше читання у парламенті, підняття ставок акцизів мало відбутися сьогодні, 1-го липня. Однак документ ще не пройшов другого читання, і, відповідно, його не підписав президент.

Основна причина відтермінування, на переконання експерта, — відсутність єдиної позиції стосовно розміру акцизної ставки на скраплений газ.

«За цими дебатами вже зірвали терміни голосування, і тепер орієнтовна дата запровадження нових акцизів – 1 вересня. Отже, вже згаяно 2 місяці й 12 млрд грн бюджетних надходжень від нових акцизів», — підрахував С.Куюн.

Нагадаємо, у першому читанні депутати не підтримали урядовий законопроєкт, що передбачав пропорційне підвищення акцизів на всі види пального, а проголосували за альтернативний, який зареєструвала нардеп Вікторія Гриб. Але фактично це «стара кабмінівська версія закону», згідно з якою акциз на автогаз 2028 року буде встановлено на рівні €70 за 1 000 літрів.

Саме це і викликало жваві дискусії як серед самих гравців ринку, так і в колі урядовців і депутатів. Адже такий розмір акцизної ставки на автогаз означає, що бюджет країни, яка воює з окупантом, знову будуть наповнювати споживачі бензину й дизелю.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти