У початок

Імпорт сирої нафти з Азії в першому півріччі знизився

Імпорт сирої нафти з Азії впав у першій половині 2024 року порівняно з аналогічним періодом торік попри очікування, що найбільший континент підтримуватиме світовий попит.

Відповідно до даних, зібраних LSEG Oil Research, Азія імпортувала 27,16 млн барелів на день (б/д) сирої нафти в період із січня по червень, що на скромні 130 тис. б/д менше порівняно з 27,29 млн б/д за той самий період 2023 року.

Трохи слабший показник був здебільшого результатом менших надходжень до Китаю, найбільшого у світі імпортера нафти, при цьому зростання другого покупця в Азії Індії було недостатнім, щоб компенсувати м'якість Китаю.

Щодо прогнозів попиту, зроблених МЕА й ОПЕК, безсумнівно, що імпорт з Азії буде високим у другій половині, особливо для Китаю.

У червневому щомісячному звіті ОПЕК про ринок нафти прогнозується, що попит на нафту в Китаї зросте на 720 тис. б/д 2024 року порівняно з 2023 роком, тоді як МЕА очікує збільшення на 500 тис. б/д.

Проте в першому півріччі імпорт Китаю становив близько 11,08 млн б/д, цифра розрахована з використанням офіційних митних даних за перші п'ять місяців і прогнозу LSEG на червень.

Це на 300 тис. б/д менше від митного показника в 11,38 млн б/д за перші шість місяців 2023 року.

Оскільки китайський імпорт виглядає слабким, варто подивитися, чи компенсує різницю внутрішнє виробництво.

Внутрішній видобуток становив 4,28 млн б/д за перші п’ять місяців року, що на 1,8%, або приблизно на 140 тис. б/д більше, ніж за той самий період 2023 року.

Іншими словами, зростання внутрішнього виробництва становить трохи менше половини втрат імпорту сирої нафти.

Якщо в Азії є дещо яскравіше світло, то це Індія, де імпорт сирої нафти становив близько 4,94 млн б/д у першій половині 2024 року, згідно з розрахунками, заснованими на офіційних даних і даних LSEG.

Це приблизно на 90 тис. б/д більше порівняно з офіційним показником у 4,85 млн б/д за першу половину 2023 року.

Однак цей відносно невеликий приріст імпорту Індії виглядає менш разючим, якщо врахувати темпи економічного зростання в 7,8% у річному вимірі в І кварталі.

Він також працює зі швидкістю, нижчою за прогноз ОПЕК щодо зростання попиту Індії на 230 тис. б/д протягом усього 2024 року, що означає, що для того, щоб оцінка групи експортерів була точною, знадобиться сильна друга половина.

Загалом ОПЕК очікує, що попит на нафту в Азії 2024 року зросте на 1,3 млн б/д порівняно з попереднім роком, що складається з 720 тис. б/д для Китаю, 230 тис. б/д для Індії й 350 тис. б/д для решти континенту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти