У початок

70 на 30: в ОП підтримують ідею зниження нормативу виплати дивідендів «Укрнафтою»

В Офісі президента підтримують ідею тимчасового зниження нормативу виплати дивідендів для забезпечення інвестиційної спроможності ПАТ «Укрнафта». Про це на зустрічі з журналістами повідомив заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма, повідомляє «Укрінформ».

«Зменшення нормативу виплати дивідендів є логічним кроком, адже компанії потрібно десь брати інвестиційний ресурс для розвитку, зокрема для збільшення видобутку власної сировини (нафти) й виробництва вітчизняного палива. Ми розуміємо, що ці інвестиції важливі з погляду національної безпеки», — сказав Шурма.

З його слів, нині є абсолютно прийнятним обговорення структури розподілу дивідендів реформованих держкомпаній з їхнім акціонером — державою. Для «Укрнафти» зокрема може йтися про 2-4 роки пільгового режиму.

«Середній рівень такого розподілу в стратегічно важливих державних підприємствах зазвичай становить 50 на 50. Але в різних галузях може бути і співвідношення 70 на 30, наприклад. Враховуючи, що компанія «Укрнафта» була глибоко недоінвестована у попередні роки, то, напевно, зниження нормативу виплати дивідендів до умовних 30% для цієї компанії у найближчі кілька років є розумною пропозицією з боку нинішнього менеджменту. Реально погодитися на такий розподіл, допоки компанія не забезпечить якісного прориву у своїй діяльності. Причому ми розуміємо, що навіть 30% дивідендів для держави — то мільярди гривень надходжень до бюджету, яких раніше, за часів керівництва попереднього менеджменту, казна взагалі не бачила», — зазначив Шурма.

Як повідомлялося, ПАТ «Укрнафта» завершило перший квартал 2023 року з чистим прибутком обсягом 4,3 млрд грн. За фактичними результатами першого кварталу 2023 року середньодобовий видобуток нафти ПАТ «Укрнафта» сягнув 3 926 тонн проти 3 753 тонн – середньодобового показника за 2022 рік.

Очікується, що компанія у 2023 році отримає 12 млрд грн чистого прибутку.

Як повідомлялось, «Укрнафта» завершила перший квартал 2023 року з чистим прибутком 4,3 млрд грн. Цей показник дорівнює чистому прибутку, отриманому компанією у мирному 2020 році (4,3 млрд грн), і майже вдвічі перевищує результат за весь 2021 рік – 2,4 млрд грн.

Очікується, що компанія 2023 року отримає 12 млрд грн чистого прибутку.

Нагадаємо, «Укрнафта» планує збільшення видобутку нафти на 6% у 2023-му, для чого збирається інвестувати рекордні 5,5 млрд грн у буріння, ремонти й спецдозволи на нові родовища протягом року. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти