У початок

Ринок СВГ у квітні: імпорт уже виріс, попит — ще ні

Обсяги імпорту скрапленого газу вперше почали зростати після затяжного падіння, що тривало з грудня минулого року. За 17 днів квітня в Україну було ввезено 40 тис. тонн продукту, це на 17% більше, ніж за той же період березня, свідчать дані enkorr.

Нагадаємо, у грудні українські компанії імпортували рекордні для 2022 року 100,6 тис. тонн скрапленого газу, (58,2 тис. тонн за 17 днів грудня). Наприкінці року на ринку вже відчувався профіцит, тому ті обсяги, що потрапили до України у грудні, тільки збільшили надлишок продукту.

Збільшення обсягів імпорту у першій половині квітня відбулося за рахунок активізації постачань газу з південних базисів. Через зниження прайсу Sonatrach ціни на морський газ стали прохідними в Україні, що дозволило відновити продажі кільком компаніям. Так, у першій половині квітня з Румунії в Україну заїхало більше продукту, ніж за весь березень. Морський газ знаходить покупців переважно у південних областях країни, також є невеликі продажі на Кіровоградщині й на півдні Дніпропетровщини.

Попри збільшення обсягів імпорту, трейдери вважають, що казати про розворот ринкового тренду ще зарано.

«Зараз відбувається лише перерозподіл продукту на ринку. Одним компаніям зручніше купувати на півдні, інші воліють брати ресурс українських виробників, у центрі й на заході везуть газ із Польщі. Дефіциту немає», — каже представник компанії, що продає морський продукт.

Роздрібні продажі залишаються низькими, хоча кілька компаній повідомило enkorr про незначне зростання. Додатковим свідченням того, що тотального пожвавлення на ринку не відбувається, є подальше зменшення постачань газу з Польщі й країн Балтії. З цього напрямку наразі надходить найдешевший продукт, який має найбільші шанси бути реалізованим на внутрішньому ринку. За 17 днів квітня з Польщі, Латвії й Литви було імпортовано 28,3 тис. тонн СВГ, це на 9% менше, ніж за той же період у березні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти