У початок
Як Shell рухається в напрямі енергетичного переходу

Як Shell рухається в напрямі енергетичного переходу

Також є російською мовою

Спецпроєкт

Якими є плани й амбіції компанії Shell у досягненні нульових викидів до 2050 року? Як стратегія Shell «Прискорюючи прогрес» впливає на бізнес глобального концерну? Чому Shell починає інвестувати у відновлювані джерела енергії? Про це та багато чого іншого нам розповіла Ольга Цеюкова, комерційна директорка з плавучих вітряних установок Shell International у рамках Тижня розвитку персоналу.

Українська традиція проведення такого заходу прийшла з кластеру країн Центральної й Східної Європи. Цьогоріч Тиждень розвитку персоналу відбувся 25-29 жовтня. Лекційна тематика і формат побудовані таким чином, щоб упродовж навчального тижня обговорити найбільш актуальні практичні питання, що існують у компанії.

Ольга долучилася до Shell 2008 року, перейшовши з європейської компанії, що входила до групи Turkcell, де вона обіймала посаду керівника відділу закупівель, логістики й договорів. У Shell кар'єра Ольги розвивалась у різних комерційних напрямах: від розвитку бізнесу до  управління активами й спільними підприємствами. Під час останніх двох призначень Ольгу відрядили працювати у спільних підприємствах Shell: як керівника комерційного департаменту в Brunei Shell Petroleum, що видобуває 95% вуглеводнів Султанату Бруней, і як керівника проєкту з відновлюваних джерел енергії в Dragon LNG в Уельсі. Одним із найбільш значних досягнень її кар’єри стала розробка й запуск газового родовища Corrib в Республіці Ірландія, яке донині забезпечує 60% потреби країни в газі. З червня 2021 року Ольга розвиває глобальний напрям проєктів Shell з плавучого морського вітру у сфері відновлюваних джерел енергії та енергетичних рішень.

Ольга має ступінь магістра економіки Київського національного економічного університету, магістра французької лінгвістики Запорізького державного університету і ступінь MBA в Інституті менеджменту Джека Уелча (США). Нині вона мешкає в м. Абердин у Великій Британії. У вільний час захоплюється поведінковою нейробіологією, плаванням і художньою обробкою деревини.

– Ольго, які плани й амбіції Shell у досягненні нульових викидів до 2050 року?

– Світові потрібно задовольнити зростаючий попит на енергію й водночас не допускати змін клімату. Саме тому у лютому 2021 року компанія Shell поставила собі за мету стати енергетичним бізнесом із нульовими викидами до 2050-го або й раніше. Ми працюватимемо в цих трьох напрямах: екологічне виробництво енергії, зменшення викидів і збереження стабільності клімату.

По-перше, ми прагнемо звести до нуля всі викиди від виробництва наших продуктів. Ця мета включає зменшення викидів, які утворюються в результаті нашої діяльності, а також пов'язані зі спожитою нами енергією.

По-друге, ми поставили перед собою глобальну ціль — знизити вуглецеву інтенсивність енергетичних продуктів. Щоб досягти її, компанія Shell реалізовуватиме більше продуктів із низьким умістом вуглецю: наприклад, відновлювані джерела енергії й водень.

По-третє, разом із нашими партнерами ми працюємо над усуненням викидів, які утворюються під час використання пального, придбаного в Shell. Ця діяльність включає послідовну, сектор за сектором, співпрацю із широким колом відповідних підприємств, урядів країн та інших зацікавлених сторін. Мета такої співпраці — насамперед визначення й забезпечення шляхів декарбонізації кожного енергетичного й виробничого сектору. В Україні Shell розробив і втілює також План сталого розвитку задля декарбонізації і поступової реалізації стратегії «Прискорюючи прогрес».

– Яких успіхів компанії у напрямі декарбонізації вже вдалося досягнути?

– Компанія Shell прагне стати основним постачальником відновлюваної і низьковуглецевої енергії. Ми хочемо знайти способи допомогти нашим клієнтам — водіям та іншим приватним покупцям — перейти на різні типи відновлюваної й низьковуглецевої енергії, а також прагнемо надавати послуги з декарбонізації. Ключем до цього й повинні стати інноваційні досягнення у сфері відновлюваної енергетики.

Це важлива частина стратегії компанії, тому ми запроваджуємо інтегровані енергетичні, водневі й екологічні рішення (NBS). Усі ці кроки мають наблизити Shell до головної мети — стати бізнесом із нульовими викидами, що відповідає прагненням світової спільноти обмежити глобальне потепління не вище 1,5 0С до 2050 року.

– Що означає стратегія Shell «Прискорюючи прогрес»? Поясніть, будь ласка, її принципи.

– Це стратегія прискорення переходу нашого бізнесу на діяльність із нульовим рівнем викидів. Її розроблено для задоволення ціннісних потреб наших акціонерів, клієнтів і суспільства загалом. Стратегія включає в себе чотири основні напрями діяльності, загальна мета яких — сприяти енергетичному прогресу спільними зусиллями, пропонуючи більше екологічних рішень в енергетиці.

Стратегія «Прискорюючи прогрес» вигідна нашим акціонерам, водночас вона забезпечує фінансові можливості для трансформації компанії під час переходу світової економіки на чисті енергоресурси. Тому стратегію орієнтовано на співпрацю з клієнтами й партнерами в усіх секторах економіки, де можливий перехід на нульовий рівень викидів, що відповідає глобальним потребам суспільства.

Світ із нульовими викидами — це середовище, в якому вже не збільшується кількість парникових газів в атмосфері. Також стратегія — це забезпечення електроенергією й засобами до існування користувачів завдяки нашій продукції і прогресивній діяльності, зокрема й участі в розвитку інклюзивного суспільства. Коли ми кажемо про «повагу до природи», то маємо на увазі запобігання шкоді екології завдяки впровадженню заходів з охорони довкілля, зниженню відходів і сприянню біорізноманіттю.

Стратегія ґрунтується на наших ключових цінностях — чесності, добропорядності й повазі до людей. Також вона включає наш головний принцип — ведення діяльності прозоро й відповідно до етичних норм.

– Що може стати найбільшими перешкодами на шляху до вашої мети? Як ви плануєте їх долати?

– Сучасний світ використовує різні види енергії чи не на кожному відтинку свого існування. Приміром, вона необхідна для виробництва цементу, який застосовується для будівництва будинків і доріг, для перевезення речей, для подорожей, вирощування сільськогосподарської продукції, зарядки різноманітних приладів, підтримання тепла взимку й прохолоди влітку...

Наприклад, під час кампанії з вакцинації від COVID-19 гостро постала проблема доступу до енергії, необхідної для охолодження вакцин (особливо під час транспортування). Однак чимало видів енергії спричиняють підвищення температури довкілля й викиди в атмосферу. Тому вирішення питання зміни клімату вельми складне: воно вимагає значних спільних зусиль, спрямованих на зменшення парникових газів, та й узагалі на призупинення процесів, які призводять до зміни клімату. Щоб зробити відчутний крок у цьому напрямі, нам треба об’єднати зусилля для використання енергії сонця, вітру, припливів, а також водню й біопального.

– Розкажіть, будь ласка, про значення відновлюваних джерел енергії у вашому бізнесі: що ви використовуєте зараз і що плануєте використовувати в майбутньому?

– Наші рішення з відновлюваної енергетики є частиною трансформації глобальних енергетичних систем. Ключем до цього стане формування масштабної системи низьковуглецевого енергетичного бізнесу. Цей бізнес, орієнтований на виробництво конкретних продуктів, буде конкурентоспроможним і взаємопов'язаним у всіх сферах: від інноваційних пілотних розробок і виробництва електроенергії — і до її купівлі, продажу, зберігання й постачання безпосередньо клієнтам для забезпечення енергією будинків, підприємств і транспортних засобів.

Для декарбонізації енергетичних систем світу необхідно електрифікувати все, що тільки можливо, оскільки електроенергію можна постійно отримувати з відновлювальних джерел. Електрика користується найбільшим попитом в енергетичній системі. Так, сьогодні електроенергія становить майже 20% кінцевого світового споживання енергії. До 2060 року цей показник може сягнути 50%. Попри це, нам треба нарощувати темпи.

Діяльність, яку ми розвиваємо, можна розділити на три частини. Перша — це виробництво й зберігання. Тут, як ми очікуємо, головну роль відіграватиме енергія так званого офшорного вітру — тобто прибережного й морських акваторій. Друга — це продаж і постачання. І третя частина — це орієнтовані на клієнтів продукти, такі як домашня енергетика, електрична мобільність чи допомога комерційним клієнтам в енергетичній діяльності (наприклад, в офісах, центрах обробки даних, на фабриках).

– Чи розглядає Shell інвестування у вітрову енергетику?

– Вітер має вирішальне значення в забезпеченні людства чистою енергією на світовому рівні, а отже, у декарбонізації глобальних енергетичних систем і врешті досягненні нульових викидів до 2050 року. Попри те, що компанія Shell бачить можливості видобування екологічної енергії як на суші, так і на морі, наразі ми зосередилися на розширенні нашого портфеля енергії «офшорного» вітру. Енергія вітру акваторій має неймовірні перспективи для багатьох ринків, що розвиваються, адже це масштабна, чиста, надійна форма інноваційного виробництва електроенергії з потенціалом стимулювання значних економічних вигод.

Компанія Shell – частина консорціуму, який побудував вітрову електростанцію Borssele III/IV на узбережжі Нідерландів у лютому 2021-го. Компанія Shell також є акціонером 79,9% консорціуму CrossWind. У липні 2020 року Shell і Eneco виграли тендер на бездотаційну прибережно-вітрову електростанцію Hollandse Kust (північ) потужністю 759 МВт. У США ми є акціонерами 50% двох спільних підприємств з орендою прибережної території, сумарна потужність якої становить понад 4,1 ГВт.

Результати останнього аналізу показали, що до 2050 року знадобиться до 2 000 ГВт потужності «офшорного» вітру, якщо ми хочемо втримати підвищення глобальної температури в межах 1,50С (порівняно з трохи більше ніж 35 ГВт наприкінці 2020-го). Технологія використання вітру акваторій морів — одна з небагатьох, яка може забезпечити чисту енергію у великих кількостях і яку можна генерувати з високою потужністю й рівнем доступу. Вона може бути конкурентоспроможною за ціною з тими енергіями, які генеруються на основі викопних джерел палива, до того ж, здатна забезпечувати потужний стимул для інвестицій, відкриваючи значні можливості для економіки й спільнот.

– Що означають плавучі станції «офшорного» вітру і який потенціал вони мають?

– Вітрові турбіни, встановлені на закріплених на дні моря фундаментах, мають обмеження глибини — до 50-60 метрів. Водночас 80% енергетичного потенціалу такого вітру у світі перебуває в акваторіях вод глибше за 60 метрів. Тому практично необмежений енергетичний потенціал забезпечують саме плавучі станції «офшорного» вітру. Турбіни на плавучих фундаментах можна розташовувати в глибоких водах, загалом у місцях із найкращим доступом до ресурсів вітру. Це дає змогу максимізувати енергію, вироблену однією турбіною, а також постачати чисту відновлювану енергію більшій кількості клієнтів.

Глобальна рада вітроенергетики (GWEC) прогнозує, що 6,2 ГВт плавучих вітрових станцій, як передбачено, буде розгорнуто впродовж найближчих десяти років, а 90% — після 2025 року, коли очікується, що в Японії, Південній Кореї, Франції, Норвегії та Великій Британії буде реалізовано масштабніші проєкти. Однак уже з 2015-го компанія Shell бере активну участь у розвитку плавучих станцій «офшорного» вітру, фінансуючи дослідження, розробки й удосконалення технологій, починаючи від пілотних проєктів і закінчуючи масштабними розробками.

Зокрема, 2019 року компанія Shell підписала угоду з компанією CoensHexicon, яка спеціалізується в цій галузі, про спільну розробку проєкту плавучих вітроелектростанцій біля міста Ульсана у Південній Кореї. Нині компанія Shell є власником 80% акцій MunmuBaram, плавучої вітроелектростанції в Південній Кореї. 2020 року Shell запровадила систему FLiDAR (для виявлення й визначення дальності плавання за допомогою активних оптичних систем) для оцінювання доцільності проєкту. Після завершення будівництва MunmuBaram стане нашим першим масштабним комерційним плавучим підприємством.

– 2019 року компанія Shell викупила Eolfi, французьку компанію з виробництва відновлюваної енергії. Як це вплинуло на ваш бізнес?

– EOLFI — це французький розробник відновлювальної енергетики, який спеціалізується на проєктах плавучих вітрових станцій. Придбання EOLFI втричі збільшило наш сектор вітроенергетики, а також дало змогу залучити експертів у сфері плавучої вітроенергетики й наповнило новими пілотними проєктами наш інноваційний портфель — наприклад, це вітрова електростанція Groix & Belle-Ile, яка розробляється біля берегів Бретані (Франція), з очікуваною потужністю 28,5 МВт. Як передбачається, вона забезпечить електроенергією 20 тисяч французьких домогосподарств на узбережжі Атлантичного океану.

– Цього року компанія Shell підписала угоду з Simply Blue Energy про купівлю їхнього підприємства Simply Blue Energy Kinsale, яке було створено для Emerald Project. Що стало поштовхом до такого інвестування?

– Так, Shell підписала угоду з ірландським розробником Simply Blue Energy про придбання 51% їхнього підприємства Simply Blue Energy Kinsale, яке було створено для розвитку Emerald Project — плавучої вітрової електростанції в Кельтському морі (поблизу південного узбережжя Ірландії). Початкова запланована потужність проєкту становить 400 МВт, а розширення можливе до загальної потужності 1 ГВт. Проєкт передбачає перетворення морського ландшафту в районі газової платформи Кінсейл на зону виробництва чистої відновлюваної енергії «офшорного» вітру, яка використовуватиметься на підтримку Ірландії в декарбонізації економіки й забезпеченні стабільності енергопостачання.

Використання плавучих технологій дає змогу розташовувати ці турбіни на відстані 35-60 км від берега, у значно глибших водах, ніж це можливо для донних вітрових турбін (завглибшки до 60 метрів). Також це дає змогу розмістити станцію в зоні з більшим потенціалом вітрової енергії, водночас вона не заважатиме господарській та іншій діяльності в прибережній зоні (значно зменшується візуальний вплив).

– Що вам найбільше подобається у вашій нинішній діяльності?  

– Це велика честь для мене, що беру безпосередню участь у розвитку нової індустрії плавучих станцій «офшорних» вітрів. Мені приємно, що роблю свій посильний внесок у цю промисловість — енергію «офшорного» вітру, завдяки чому вона має кращі шанси на успіх. «Офшорний» вітер довів свою здатність давати економічну вигоду, водночас сприяючи промисловому розвитку й створенню робочих місць для кваліфікованих фахівців. Він яскраво ілюструє, як громади можуть розвиватися й процвітати після переходу від економіки на основі вуглеводню до чистої енергетичної економіки. І я пишаюся тим, що є частиною цих глобальних змін у світі.

Про Shell в Україні

Shell – глобальна група енергетичних і нафтохімічних компаній, яка діє в понад 70 країнах, а загальний штат становить 83 тис. працівників. Одна з її цілей – забезпечення сталого майбутнього. Для цього Shell використовує найсучасніші технології та інноваційний підхід у всіх напрямах діяльності. Компанія також інвестує в розвиток енергетики (зокрема низьковуглецевої, а також у вітрову й сонячну) й нові види пального для транспорту (серед них – удосконалене біопальне й водень).

Shell Retail увійшла на український ринок 2007 року. Відтоді мережа АЗС під брендом Shell управляється Royal Dutch Shell. Shell Retail Ukraine входить у кластер Центральної й Східної Європи Shell Downstream.

Нині мережа АЗС Shell нараховує 132 станції у 20 областях України. У компанії працює близько 1 500 людей. Shell пропонує клієнтам високоякісні нафтопродукти, включно з пальним Shell V-Power, дизельним пальним і скрапленим вуглеводневим  газом (СВГ), а також широкий асортимент супутніх товарів, зокрема смачну їжу й напої. Shell також прагне відповідати потребам власників електромобілів, кількість яких постійно зростає, тому завдяки співпраці з партнерами на українських АЗС було встановлено шість швидкісних електрозарядних модулів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти