В начало

Горять на дрібницях: «Приват» показав, скільки пального надав армії 2022 року

З 23 лютого, з дня початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, по 7 листопада 2022 року Кременчуцький НПЗ надав військовим 54 тис. т світлих нафтопродуктів. Це може бути набагато менше, ніж завод мав відвантажити внаслідок переробки нафти, наданої державою.

Такого висновку у своїй авторській колонці доходить директор Консалтингової групи «А-95» Серій Куюн.

Зокрема він посилається на таблицю з обсягами відвантажень нафтопродуктів «Укртатнафтою», яку поширюють боти у рамках PR-кампанії з дискредитації націоналізації компаній «Укрнафта» й «Укртатнафта». Таким чином група «Приват», яка втратила контроль над вказаними підприємствами, намагається спростувати заяву заступника голови Офісу президента України Ростислава Шурми про відмову цих компаній від постачань нафтопродуктів армії як однієї з головних причин націоналізації.

Згідно з цими даними, Кременчуцький НПЗ надав на потреби Міністерства оборони України 35,2 тис. т авіапального і 18,9 тис. т бензинів.

Насамперед експерт зазначає, що постачання пального армії не є добровільною або гуманітарною ініціативою цих компаній.

«У 2022 році «Укрнафта» й «Укртатнафта» постачали армії пальне не тому, що вони такі добрі, відповідальні, патріотичні. А тому, що в них було й є мобілізаційне завдання! Вони повинні це робити!» – каже експерт.

«Можу точно сказати, що тих 1-3 тис. т тонн бензину на місяць від «Укртатнафти» недостатньо в умовах бойових дій навіть на тиждень, — каже Сергій Куюн. — Зовсім не бачу я у тих таблицях дизпального – основного виду палива для військових. Тому Міноборони доводилось шукати пальне на ринку, також надходила гуманітарна допомога від західних країн».

Експерт звернув увагу й на те, що у лютому-березні 2022 року держава екстрено надала для переробки в Кременчузі нафту зі своїх резервів. За даними Куюна, йдеться про 300 тис. т, з яких, згідно з технологічною картою, завод мав отримати 200 тис. т бензину, дизпального й авіагасу.

«Але у табличках псевдоблогерів сумарний обсяг постачання з «Укртатнафти» – 54 тис. т світлих нафтопродуктів за весь рік!!!! Щось трохи не б’ється, ви не звважаєте?! То, може, таки були у держави законні претензії з приводу недопостачання пального, про що заявив Шурма? (Щоправда, я особисто припускаю, що під час заяви він помилився й назвав «Укртатнафту» «Укрнафтою». Буває.), — зауважив очільник «А-95».

Джерело: ФБ-сторінка Олексія Вороненка

Нагадаємо, на початку листопада 2022 року влада України на основі закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», а також низки наказів Верховного головнокомандувача ЗСУ прийняла рішення про примусове відчуження у власність держави акцій кількох стратегічно важливих підприємства, серед яких — ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта», які раніше контролювала група «Приват» та інші приватні акціонери.

7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила це рішення.

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Згодом керівником «Укрнафти» й «Укртатнафти» було призначено Сергія Корецького.

Раніше Сергій Куюн висловив переконання, що націоналізація «Укрнафти» була правильним кроком. Завдяки цьому, на погляд експерта, вдалося зупинити фактичний грабунок компанії її міноритарним акціонером — групою «Приват», яка контролювала менеджмент підприємства протягом останніх 20 років.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти