У початок

В ОП назвали причину передачі «Укрнафти» у власність держави

Єдиною причиною вилучення в держвласність кількох підприємств у рамках закону про воєнний стан була загроза національній безпеці, зокрема у разі з «Укрнафтою»: відмова постачати пальне українській армії.

Про це повідомив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма у Давосі під час дискусії в «Українському домі», передає «Інтерфакс-Україна».

Шурма пояснив, що у разі з вилученням у держвласність нафтової компанії вона відмовила в постачанні нафтопродуктів українській армії, у разі з моторобудівною компанією («Мотор Січ» – ред.) – ця компанія постачала двигуни російській компанії.

У разі з вантажівками «АвтоКрАЗ» – власники зупинили завод, а до цього протягом 10 років або не виробляли військових вантажівок, або виробляли їх обсягом у кілька десятків, тоді як українська армія – це 40 тис. вантажівок, додав представник ОП.

«Усе абсолютно прозоро, і не треба спекулювати на законі про воєнний стан: він застосовуватиметься лише у разі ризику для національної безпеки. І застосовуватиметься негайно», – наголосив Шурма.

Колишній голова Наглядової ради «Укрнафти» здивований заявою Ростислава Шурми про те, що вилучення компанії у державну власність відбулось через відмову постачати нафтопродукти для ЗСУ.

«Мені не відомо про факти невиконання будь-яких вимог з боку ЗСУ до «Укрнафти» з питань постачання палива для потреб ЗСУ. Ані протокольних, ані офіційних фактів невиконання вимог від ЗСУ я не бачив», — зазначив у коментарі «РБК-Україна» Гавриленко.

Нагадаємо, на початку листопада влада України на основі закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», а також низки наказів верховного головнокомандувача ЗСУ прийняла рішення про примусове відчуження у власність держави акцій декількох стратегічно важливих підприємства, серед яких ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта», які раніше контролювала група «Приват» та інші приватні акціонери.

7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила це рішення.

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Згодом керівником «Укрнафти» й «Укртатнафти» було призначено Сергія Корецького.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти