В начало

«БРСМ» занижує дані про реалізацію пального – експерт

У рамках медіакампанії зі збільшення сплати податків мережа «БРСМ» офіційно заявила про реалізацію 116 млн літрів пального у II кварталі поточного року, що набагато менше, ніж зафіксувала Державна податкова служба (ДПС) й оцінки Консалтингової групи «А-95».

Про це у своїй авторській колонці «Камінг-аут «БРСМ»: податки не платимо і платити не збираємось!» пише директор «А-95» Сергій Куюн.

«Чого точно ніколи не було, так це щоб дані податківців про реалізацію були більшими, ніж у реальності. Дані або збігаються, або менші, оскільки багато мереж ховає реалізацію поза касою – це один із найпоширеніших способів ухиляння від оподаткування», — зазначає експерт.

Проте «БРСМ» офіційно заявляє, що продала 116 млн л проти 138 млн л, які зафіксувала податкова за даними РРО. При тому аналогічні показники зафіксовані в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН).

Своєю чергою Консалтингова група «А-95» оцінює обсяг роздрібної реалізації «БРСМ» у ІІ кварталі у 147 млн л, але у своїх розрахунках податкового навантаження спирається винятково на дані ДПС.

Як вважає Сергій Куюн, через потребу терміново продемонструвати альтернативний розрахунок «БРСМ» була змушена зменшувати кількість проданих літрів.

«Якщо брати реалізацію 138 млн л, навантаження 0,99 перетворюється на 0,83 грн/л. А якщо це 147 млн л, як оцінюємо ми, – на 0,78 грн/л, — пише Куюн. – Розрахуємо обсяг недоплачених «БРСМ» податків: (2,72 – 0,99) х 116 млн л = 200,7 млн грн. Якщо продажі 138 млн л – то 238 млн грн. Якщо брати нашу оцінку 147 млн л, нестача – 254 млн грн за квартал».

Нагадаємо, у своєму повідомленні «БРСМ» акцентувала на сплаті 2,75 грн/л за II квартал 2024 року, але у цей розрахунок компанія включила сплату акцизу, який становить понад 70% від загальної сплати податків групою.

Тому, за розрахунками експерта, мережа сплачувала податками не більше 99 коп./л пального. Тоді як ТОП-5 лідерів ринку – 2,72 грн/л.

Нагадаємо, «БРСМ-Нафта» стала антилідером рейтингу платників податків поміж ТОП-10 АЗС за підсумками ІІ кварталу 2024 року. У перерахунку на літр проданого пального мережа сплатила 60 коп. податків, тоді як лідер рейтингу ОККО — 4,2 грн/л.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти