В начало

ОПЕК+ має намір зберегти політику видобутку незмінною

Група міністрів ОПЕК+, яка має зустрітися в середу, 2 жовтня, навряд чи рекомендуватиме будь-які зміни в політиці, що дозволить групі почати поступове збільшення видобутку з грудня, повідомили Reuters два джерела.

Два джерела, які відмовилися назвати себе, сказали, що зустріч у середу навряд чи принесе сюрпризи. Один із них сказав, що це ще раз підтвердить необхідність для країн-членів дотримуватися своїх цільових показників виробництва згідно з угодою.

Міжнародні ціни на нафту впали нижче за $70 за барель у вересні вперше з кінця 2021 року, але з того часу підвищилися.

Цього тижня ціни зросли приблизно на 5% і перевищили $75 через побоювання, що можлива ескалація на Близькому Сході після найбільшої військової атаки Ірану на Ізраїль може призвести до переривання видобутку сирої нафти в регіоні.

ОПЕК+ скорочує видобуток загалом на 5,86 млн барелів на день (б/д), або приблизно на 5,7% світового попиту, у рамках серії кроків, погоджених з кінця 2022 року.

У грудні планується збільшення на 180 тис. б/д у рамках поступового скасування останніх добровільних скорочень протягом 2025 року. Підвищення було відкладено з жовтня після падіння цін.

На зустрічі й у найближчі тижні в центрі уваги буде дотримання вимог країн, зокрема Іраку й Казахстану, які пообіцяли так зване скорочення компенсації на 123 тис. б/д у вересні й більше у наступні місяці, щоб компенсувати попереднє перевиробництво.

Минулого тижня джерело в ОПЕК+ повідомило Reuters, що ясність щодо того, чи було скорочено компенсацію у вересні, дозволить продовжити грудневе підвищення.

Однак відсутність відповідності може змусити Саудівську Аравію й інші країни швидше припинити скорочення з грудня, вважають аналітики.

«Якщо вони не виконають вимог, ми можемо передбачити швидше припинення добровільних скорочень», — заявила Хеліма Крофт з RBC Capital у звіті.

JMMC, до якого входять міністри нафти Саудівської Аравії, росії та інших провідних виробників, зазвичай зустрічається кожні два місяці й може давати рекомендації щодо зміни політики.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти