У початок

Камінг-аут: «БРСМ» визнала мінімальну сплату податків

Група «БРСМ» розпочала медіакампанію про збільшення сплати податків, але навпаки підтвердила мінімальні показники й існування схем з ухиляння від їх сплати. Про це у своїй авторській колонці «Камінг-аут «БРСМ»: податки не платимо і платити не збираємось!» пише директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Як зазначив експерт, «БРСМ» уперше опублікувала хоч якісь офіційні дані про свою діяльність, що дозволило йому провести на їх основі розрахунки й порівняти ці дані з середніми показниками інших учасників ринку.

У своєму повідомленні «БРСМ» акцентує на сплаті 2,75 грн/л за II квартал 2024 року й дає зрозуміти, що значно вище, ніж у раніше опублікованих рейтингах.

Сергій Куюн зазначає, що секретом «успіху» розрахунків «БРСМ» є включення акцизу, який група сплачує при виробництві пального. Водночас акциз становить понад 70% від загальної сплати податків групою «БРСМ».

«Акциз – це не податок на операційну діяльність, це податок на товар. Якби компанія не виробляла пального, вона б сплачувала акциз при імпорті на митниці, як це роблять інші мережі», – зазначає він.

Експерт акцентував, що до операційних податків відносяться ПДВ, податок на прибуток, зарплатні податки – ПДФО та ЄСВ. За таким розрахунком «БРСМ» прозвітувала про сплату 0,99 грн з літра. Тоді як середнє податкове навантаження серед ТОП-5 мереж у II кв. 2024 р. становило 2,72 грн з літра.

Основні параметри податкового навантаження у групі «БРСМ-Нафта» й ТОП-5 платників за результатами ІІ кв. 2024 р.

Показник

БРСМ*

ТОП-5 рейтингу платників**

Податків на літр, грн

0,99

2,72

ПнП на літр, грн

0,08

0,43

ПДВ на літр, грн

0,47

1,20

Середній офіційний оклад працівників, грн/міс.

9500

23 437

* Дані «БРСМ»

** Дані Тимчасової слідчої комісії ВР України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб органів державної влади, інших державних органів та суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що могли завдати шкоди економічній безпеці України (голова — Ярослав Железняк)

Також експерт констатує, що дані «БРСМ» повністю підтверджують раніше зроблені розрахунки мінімальних офіційних зарплат. За даними компанії, середній оклад у групі становить лише 9 500 грн на місяць, тоді як середні зарплати у ТОП-5 мереж – до 23 437 грн на місяць.

«Головні ж питання – до податкової. Ви вивертаєте всіх на ринку, спускаєте нормативи зі сплати ПДВ і податку на прибуток. А яким чином «БРСМ» уже рік працює всупереч вашому регулюванню? У них проїзний чи як? – пише Куюн. – Друге. Ви плануєте спитати з сеньйора Біби та інших фокусників за минулі періоди? Бодай за повоєнні, коли вони не платили у бюджет під час війни?»

Нагадаємо, раніше Консалтингова група «А-95» провела дослідження рівня сплати операційних податків за II квартал 2024 року найбільшими автозаправними мережами України у розрахунку на один літр реалізованого пального.

У п’ятірку лідерів рейтингу з податкового навантаження увійшли ОККО, UPG, Shell, AMIC і WOG з показниками 4,2 грн/л, 2,7 грн/л, 2,7 грн/л, 2 грн/л і 2 грн/л відповідно. У другу половину ТОП-10 увійшли KLO (1,8 грн/л), Avantage 7(1,3 грн/л), VST (0,8 грн/л), Мotto (0,7 грн/л) і  «БРСМ» (0,6 грн/л) (див. граф.).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти