У початок

Заявка на транзит через Україну у п'ятницю знизилася до 72 млн куб. м

Ділова активність у Європі сповільнюється у зв'язку з настаннями свят, також скорочуються і заявки на постачання газу.

«газпром» здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України у штатному режимі, відповідно до заявок європейських споживачів — 71,6 млн куб. м на 15 квітня», — повідомив журналістам офіційний представник компанії сєргєй купріянов, передає ІА «Інтерфакс».

Заявка на четвер була 81,1 млн куб. м.

У Європі продовжує погіршуватися ситуація із виробленням електроенергії з вітру. Якщо минулого тижня (4-10 квітня) вітряки забезпечили в середньому близько 25% вироблення електрики ЄС, то в четвер цей показник впав до 8,6%, свідчать дані асоціації WindEurope. Вироблення вітроелектростанцій падає сім днів поспіль після близького до рекордного рівня 31%, зафіксованого 7 квітня.

Зростання температури повітря й скорочення обсягу споживання газу дозволяє імпортерам повернутися до гнучкої оптимізації обсягів споживання залежно від вартості. Якщо імпортний газ постачається за біржовим індексом «на місяць уперед», то його вартість у квітні становить близько $1 400 за тисячу кубометрів. Контракт «на день уперед» на спотовому ринку зараз коштує $1 001 за тисячу кубометрів. Тому покупці збільшують закупівлі на споті, скорочуючи відбір за рекордно дорогими довгостроковими контрактами. Цим зокрема пояснюється зростання реверсних постачань із Німеччини в Польщу трубопроводом «Ямал-Європа».

Газопровід «Ямал-Європа» на ділянці між Німеччиною й Польщею з 7 квітня безперервно працює у реверсному режимі. У п'ятницю реверсний потік газу з Німеччини в Польщу зріс до 0,5 млн куб. м за годину, свідчать дані газотранспортного оператора Gascade. Вилучення додаткових обсягів газу з головних європейських хабів замість прямого імпорту є ще одним доданком до поточних високих цін на газ у ЄС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти