У початок

Ремонтні роботи на терміналі КТК можуть тривати до кінця квітня

Ремонт морського терміналу Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) може тривати до кінця квітня, повідомив міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков в інтерв'ю Bloomberg.

«Ми поставили 15 квітня як проміжний рубіж, було б добре, якби до цього часу все доробили. (. . .) Але вони ще навіть не розпочали ремонт, так що це може бути до кінця квітня», — сказав Акчулаков.

За його словами, відомство розраховує отримати більше ясності щодо перебігу ремонтних робіт на КТК з 20 по 25 квітня, але якщо ремонтні роботи триватимуть до травня, «це буде погано».

Міністр зазначив, що якщо трубопровід КТК не зможе відновити повномасштабну роботу цього року, то Казахстану доведеться скоротити план видобутку нафти на 2022 рік приблизно на 2,5 млн тонн від раніше запланованих 87,5 млн тонн.

На початку березня Акчулаков казав, що обсяг видобутку нафти 2022 року складе 87,5 млн тонн, але через місяць Міністерство національної економіки Казахстану переглянуло прогноз у бік зменшення на 1,8 млн тонн, до 85,7 млн тонн нафти.

КТК 23 березня повністю призупинив навантаження нафти на терміналі у зв'язку з виявленими й можливими пошкодженнями виносних причальних пристроїв (ВПЗ) через несприятливі погодні умови. 28 березня консорціум відновив прийом нафти в систему «Тенгіз-Новоросійськ» на мінімальній продуктивності, а також навантаження танкерів через ВПУ-1.

Передбачалося, що ремонтні роботи на ВПУ-2 і ВПУ-3 триватимуть не менше 3-4 тижнів. За даними Міненерго Казахстану, обсяг втраченого у зв'язку з цим видобутку країни може становити близько 320 тис. барелів на добу (загалом 1,3 млн тонн), якщо ремонт триватиме до кінця квітня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти