У початок

Європа скасовує деякі обмеження споживання природного газу промисловістю

Промислові споживачі газу в Європі скасували деякі скорочення виробництва у другому кварталі цього року, але значне відновлення промислового попиту виглядає малоймовірним у другій половині року, оскільки зимовий попит на опалення підштовхує ціни на газ, пише Energy Intelligence.

У лютому німецький хімічний гігант BASF став першою великою компанією, яка оголосила про остаточне закриття заводу з виробництва добрив у Європі через високі ціни на газ.

Під час телефонної розмови 28 липня генеральний директор Мартін Брудермюллер підтвердив, що BASF не планує подальшого закриття виробничих потужностей у середньостроковій перспективі, але він попередив, що інші фірми можуть це зробити.

Норвезький виробник добрив Yara заявив, що припинив більшість скорочень виробництва в Європі до другого кварталу цього року.

Скорочення потужностей з виробництва готових добрив становило 0,4 мільйона тонн на рік у другому кварталі — 10% європейських потужностей компанії — зменшилося з 1,3 мільйона тонн у першому кварталі.

Скорочення виробництва аміаку Yara склало 0,2 мільйона тонн, або 17% європейських потужностей у другому кварталі, порівняно з 0,6 мільйона тонн на рік у першому кварталі.

Генеральний директор Альфред Стерн підтвердив під час звіту про фінансові результати OMV 28 липня, що компанія збільшила використання природного газу на своєму нафтопереробному заводі в Швехаті в Австрії у відповідь на «більш привабливі ціни» та менший викид CO2 порівняно з альтернативними видами палива.

Минулого року OMV скоротила споживання газу на НПЗ на 30% через стрибок цін. Однак OMV не планує повертатися на газ на своєму нафтохімічному заводі в Бургхаузені в Німеччині.

Стерн сказав, що деякі європейські виробники аміаку законсервували заводи та знизили їхню продуктивність, додавши, що він вважає, що «деякі з цих ефектів будуть постійними».

Промисловий попит на газ у кількох великих європейських країнах впав протягом першої половини 2023 року, незважаючи на нижчі ціни порівняно з минулим роком.

У Німеччині промисловий попит на газ становив у середньому близько 1364 гігават-годин на день (140 мільйонів кубічних метрів на день) у перші шість місяців року, що на 11,3% менше порівняно з 1537 ГВт-год на день у першій половині 2022 року, згідно з німецькими мережами. агентство BNetzA.

За даними іспанського оператора газотранспортної системи Enagas, промисловий попит на газ у першій половині 2023 року впав на 8,9% у річному обчисленні до 87,3 терават-годин (8,9 млрд кубометрів).

А в Італії промислове споживання близько 62,1 ТВт-год (6,4 млрд кубометрів) за перші шість місяців 2023 року впало приблизно на 10,8% у річному обчисленні, свідчать дані Entsog.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти