У початок

Vopak купує танковий термінал у порту «Антверпен» для постачання відновлюваної енергії

Оператор резервуарного парку Vopak уклав угоду з енергетичною торговою компанією Gunvor про придбання сховища в порту Антверпена й перетворення його на центр відновлюваної енергії, оголосили обидві компанії в понеділок. Рішення знаменує собою значний крок уперед на шляху декарбонізації порту «Антверпен», повідомляє The Maritime Executive.

Vopak купує Gunvor Petroleum Antwerp, дочірню компанію Gunvor, яка орендує велику ділянку в північній частині порту. Термінал площею 260 акрів включає невеликий нафтопереробний завод, який Gunvor законсервував кілька років тому, а також кілька десятків резервуарів для зберігання різноманітних нафтопродуктів. За даними Gunvor, він має майже 1 млн м. куб. загальної ємності в центрі найбільшого в Європі нафтохімічного кластера. Для розподілу він має трубопровідні з’єднання, морський термінал і вихід на головну магістраль. Його пірси можуть приймати танкери дедвейтом до 135 тис. тонн.

Vopak працюватиме з експертами з охорони навколишнього середовища над рекультивацією ґрунту на забудованій ділянці, де це необхідно, і перепрофілює існуючу інфраструктуру для підтримки декарбонізації навколишніх промислових нафтохімічних заводів.

«Цей нідерландський глобальний гравець був визнаною цінністю на портовій платформі Антверпена протягом багатьох років і продовжуватиме зосереджуватись на екологічному аміаку, екологічному паливі й більш тонких хімічних продуктах на новому місці, — сказав генеральний директор порту Жак Вандермейрен у заяві. — Це не тільки дозволяє Vopak продовжувати розвиватися в нашому порту відповідно до стратегії порту «Антверпен-Брюгге», але ми також демонструємо, як як порт формуємо енергетичний перехід разом з бізнесом».

2012 року компанія Gunvor придбала ділянку GPA у фінансово скрутного оператора Petroplus, отримавши близько 100 тис. барелів на день (б/д) переробної потужності. Купівля була частиною ширшого плану «диверсифікувати свою діяльність, щоб стати справді інтегрованим торговим домом», — сказав тоді представник Gunvor. Компанія залучила $625 млн для фінансування діяльності й інвестувала в сайт, але в розпал пандемії в середині 2020 року почала розглядати питання про закриття. Нафтопереробний завод втрачав гроші, і не очікувалося, що він скоро почне працювати, тому його законсервували. Він остаточно закрився в серпні 2022 року, включаючи операції зі зберігання.

«З моменту порятунку GPA від банкрутства 2012 року компанія Gunvor взяла на себе зобов’язання керувати нафтопереробним заводом і терміналом як відповідальний орендар і роботодавець у порту Антверпена, — сказав глобальний керівник портфоліо Gunvor Шахб Річіал. — Досягши угоди з Vopak щодо придбання акцій GPA, Gunvor гарантує, що сайт матиме нове майбутнє під відповідальним керівництвом».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти