У початок

Видобуток нафти в Ірані й експорт зростають під час перемовин з США

Зі слів консультантів і компаній, які відстежують танкерні постачання, видобуток і експорт нафти в Ірані підскочили в серпні, незважаючи на санкції США.

Аналітики кажуть, що зростання експорту, схоже, є результатом успіху Ірану в ухиленні від санкцій США і свободи дій Вашингтона в їх застосуванні, оскільки дві країни прагнуть покращити відносини.

Сполучені Штати прагнули обмежити експорт нафти з Ірану після того, як 2018 року Дональд Трамп вийшов з ядерної угоди 2015 року й знову ввів санкції, спрямовані на обмеження доходів уряду Ірану. Але експорт зріс під час каденції президента Джо Байдена, а Китай є головним покупцем, згідно з галузевими трекерами.

За оцінками консультанта SVB International, видобуток нафти в Ірані зріс у серпні до 3,15 млн барелів на день (б/д), що є найвищим показником з 2018 року, при цьому експорт сирої нафти й конденсату становить трохи менше 2 млн б/д. Три інші трекери, з якими зв'язався Reuters, мали схожі оцінки.

«Іран на шляху до відновлення видобутку нафти до санкцій», — сказала Сара Вахшурі з SVB.

TankerTrackers.com, який аналізує постачання нафти, оцінює експорт сирої нафти й конденсату з Ірану в середньому на 1,92 млн б/д за перші 27 днів серпня, з яких частка сирої нафти становила 1,77 млн б/д, згідно з даними, наданими Reuters.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти