У початок

OPIS на жовтень прогнозує зростання попиту на бутан у сегменті блендінгу бензинів

У серпні на європейському ринку спостерігався високий попит на скраплений газ. Як наслідок європейські покупці збільшували обсяги імпорту. Про це йдеться у звіті агенції OPIS, підготовленому для enkorr.

За даними OPIS, доступність скрапленого газу в басейні Північного моря дещо впала в серпні порівняно з липнем. За оцінками компанії, протягом поточного місяця було експортовано 280 тис. метричних тонн LPG, тоді як у липні експорт становив 315 тис. тонн.

Залишок попиту на скраплений газ у північно-західній Європі покривався за рахунок імпорту продукту переважно з США в серпні. За оцінками, у серпні 590 тис. тонн імпортованого скрапленого газу досягли північно-західної Європи, що на 45% більше порівняно з імпортом у липні. Імпорт LPG у вересні вже на воді становив приблизно 245 тис. тонн у середу.

На ринку бутану ще не спостерігалося суттєвого зростання попиту на великі партії продукту, оскільки виробники бленду чекають кінця вересня або початку жовтня, коли споживачі перейдуть на зимові сорти бензину. «На каботажних суднах/баржах ми очікуємо додаткового попиту в сегменті змішування бензину, але він ще не матеріалізувався», — кажуть вони. Створення потрібного тиску парів у бензині зазвичай передбачає додавання більшої кількості бутану до суміші.

Спред пропан/нафта у вересні в середині тижня знизився до $106США/т. Спред бутан/нафта у вересні практично не змінився й тримається на рівні $74/т.

У Мексиканській затоці деякі судна стикаються з тривалим очікуванням під час перетину Панамського каналу, це сприяє зниженню фрахтових ставок на тлі високої арбітражної маржі. Більшість угод із постачання VLGC цього тижня було укладено на західному напрямку, оскільки Близький Схід «очікувано тихий» для цієї пори року. Цього тижня на узбережжі Мексиканської затоки було укладено одинадцять угод на продаж скрапленого газу, вісім із них — на постачання у першій третині жовтня, а три – в останню декаду вересня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти