У початок

Зростання на всіх напрямках: у Польщі й Румунії дорожчає газ

Скраплений газ на західних базисах постачань продовжує дорожчати під впливом зростання котирувань і зменшення обсягів пропозиції російського ресурсу в Польщі й країнах Балтії. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Цього тижня вартість автомобільних партій ПБТ на східних терміналах Польщі зросла на $4-9/т, до $673-738/т. Водночас ціни на балтійських ГНС майже не змінилися й становлять $655-720/т.

Котирування пропану в Північно-Західній Європі протягом тижня збільшилися на $24/т, тоді як залізничні партії ПБТ на білорусько-польському кордоні здорожчали на $13/т, до $400/т. «У серпні до Польщі потрапила найменша цього року кількість вагонів з росії. Це результат того, що «сибур» не продає. Ціни на внутрішньому ринку наразі вище за експортні, тому товар вигідніше залишати в країні», — каже один із польських трейдерів.

«Оскільки російського продукту в Польщі меншає, ціни прагнуть до західних рівнів», — додає співрозмовник. Учасники ринку повідомили enkorr, що пропан у Гданську зараз коштує $680/т, а суміш пропонується за $705/т. Аналітики OPIS зазначають, що в серпні на європейському ринку спостерігався високий попит на скраплений газ. Як наслідок європейські покупці збільшували обсяги імпорту з США.

Наприкінці серпня польські постачальники ведуть перемовини щодо продажів залізничних партій ПБТ з відвантаженням у вересні. Обговорюється рівень $700-730/т DAP Ізов. Цього тижня українські компанії розмитнювали партії, які було придбано раніше за $650-670/т. «Ми поки що взяли паузу, подивимось, як будуть змінюватися ціни на внутрішньому ринку», — коментує ситуацію щодо закупівель залізничного ресурсу один з українських імпортерів.

На півдні очікується здорожчання скрапленого газу. Вчора алжирська компанія Sonatrach оголосила ціни на СВГ на вересень. Пропан додав у ціні $60/т, його вартість становитиме $530/т. Бутан здорожчав на $85/т, до $550/т. Цього тижня компанія Bulmarket відвантажувала автомобільні партії ПБТ за контрактами, які було укладено раніше.

Нагадаємо, вартість суміші у Галаці в кінці серпня становила $640-650/т. Українські імпортери прогнозують, що продукт із південних базисів здорожчає приблизно на $50-60/т. Водночас румунські постачальники поки що утримались від коментарів щодо обсягу підвищення цін, проте погоджуються, що газ у вересні здорожчає. Зі слів трейдерів, у вересні в Румунії очікується зростання попиту на автогаз через збільшення споживання внаслідок закінчення літніх канікул.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти