У початок

Верхи на контейнері: Держекоінспекція провела показові відбори проб у Києві

Також є російською мовою

Державна екологічна інспекція провела публічний відбір проб пального в Києві 12 жовтня. Про це повідомляє кореспондент enkorr, який був присутній на заході.

Зразки було відібрано на АЗС «Бізнес Ойл Груп» за адресою вул. Генерала Шаповала, 3.

У заході й безпосередньому відборі проб узяли особисту участь голова Держекоінспеції Андрій Мальований та начальник відділу ринкового нагляду Олена Сібілєва. Захід зібрав понад 20 представників ЗМІ.

За словами А. Мальованого, відбори проб проводяться згідно секторального плану державного ринкового нагляду на 2021 р.. Підставою для перевірки суб'єктів у плановому порядку може послужити низка причин, серед яких – дані Державної податкової служби, Енергетичної митниці ДФС та інших відомств, задіяних у здійсненні ринкового нагляду в Україні.

«Перевірки на цій АЗС проводяться через брак у неї сертифіката відповідності на дизельне пальне», – пояснив керівник Держекоінспекції. Втім, він додав, що днем ​​раніше, 11 жовтня, співробітники ДЕІ провели на ній відбори проб автомобільних бензинів А-92 і А-95.

Згідно із законодавством, роботу АЗС буде припинено до закінчення лабораторних випробувань відібраних зразків, що може зайняти 2-3 дні.

При цьому власників АЗС не було попереджено про майбутню перевірку.

«Ми зобов'язані повідомляти суб'єктів про планові перевірки. Це головним чином стосується нашої діяльності в сфері екологічного контролю. Перевірки якості пального здійснюються в рамках діяльності з ринкового нагляду і не вимагають попередження суб'єктів», – зазначив А.Мальований.

Нагадаємо, що до липня 2021 р. Держекоінспеція перевіряла лише супровідну документацію на пальне. Загалом із початку року проведено понад 900 таких перевірок.

За результатами тендеру підрядником з лабораторному аналізу зразків нафтопродуктів обрано компанію «Інспекторат Україна». Відбори зразків інспекція здійснює власними силами, віддаючи проби в акредитовану лабораторію.

За словами А. Мальованого, за 3 місяці діяльності відомство проаналізувало 37 зразків пального, кожен сьомий з яких не відповідає вимогам регламенту. До кінця року планується провести лабораторні дослідження ще понад 300 проб нафтопродуктів.

Голова Держінспекції також анонсував публічний доступ до результатів перевірок. «Спільно з Мінекономіки ми створили реєстр якості палива, зараз він працює в тестовому режимі. Сподіваюся, найближчим часом цей реєстр запрацює в публічному форматі», – повідомив А. Мальований.

За його словами, на вихлопні гази припадає понад 95% забруднень атмосфери в Києві й інших великих непромислових містах, тому Кабінет міністрів доручив саме Держекоінспекції питання контролю якості пального.

«На жаль, змушені констатувати, що сьогодні є серйозна проблема з якістю палива. Це як контрафакт, так і різне протизаконне змішування нафтопродуктів», – сказав глава відомства.

Нагадаємо, що системний державний контроль якості пального в Україні відсутній понад 10 років.

За оцінками Консалтингової групи «А-95», на фальсифікований бензин припадає близько 20% ринку. Проведені Інститутом споживчих експертиз рейди з дослідження якості бензинів А-92, А-95 і дизпалива показали масові відхилення. Зокрема, зразки, які не відповідають стандартам, було виявлено на АЗС «БРСМ-Нафта», Motto, Sun Oil, Brent Oil та інших.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти