У початок

У «Білоруснафті» заявили, що санкції ЄС не торкнуться її українських і російських партнерів

Також є російською мовою

Обмежувальні заходи Європейського Союзу щодо РУП «ВО «Білоруснафта» не позначаться на його українських і російських партнерах. Про це йдеться в офіційному коментарі «Білоруснафти».

Зазначається, що в обмежувальній політиці ЄС відсутній інструмент «вторинних» санкцій, який застосовують США. Це означає, що санкції ЄС не можуть автоматично застосовуватися до осіб, які перебувають поза юрисдикцією ЄС, за співпрацю з компаніями й фізичними особами, які перебувають під санкціями ЄС.

Крім того, у білоруській компанії заявляють, що також повністю легальному виконанню (в т.ч. без блокування платежів) підлягають контракти, укладені до набуття чинності санкційними обмеженнями щодо «Білоруснафти» (до 2 грудня 2021 р.).

«Таким чином, співпраця компаній, які перебувають поза юрисдикцією Євросоюзу, з РУП «ВО «Білоруснафта» не забороняється і не тягне за собою автоматичного накладання санкцій ЄС», — йдеться в коментарі.

Тим часом в опублікованому на Facebook-сторінці директора компанії «Газтрон Україна» Владислава Колодяжного повідомленні OTP Bank для його партнерів йдеться, що Deutsche Bank припиняє проведення платежів у доларах США і євро з контрагентами, країною походження яких є Республіка Білорусь.

«Просимо вас урахувати цю інформацію під час укладання нових зовнішньоекономічних договорів і внесення змін до чинних», — йдеться у повідомленні OTP Bank.

Як відомо, 2 грудня Європейський Союз затвердив п'ятий пакет санкцій щодо білоруського режиму за сприяння незаконному перетину зовнішніх кордонів держави-члена ЄС. Серед 11 підсанкційних підприємств опинилося ВО «Білоруснафта», головний офіс якого розташовано у Гомелі.

Нагадаємо, 3 червня Сполучені Штати відновили санкції проти низки білоруських компаній і підприємств через інцидент з літаком компанії Ryanair 23 травня й ситуацію з правами людини в республіці. Під санкції, зокрема, потрапили Білоруський нафтовий торговий дім, «Бєлнафтохім» та її американська філія, а також нафтопереробний завод «Нафтан».

Улітку 2021 року після відновлення дії санкцій США «Білоруснафту» указом Олександра Лукашенка було виведено з підпорядкування концерну «Бєлнафтохім».

Довідка enkorr

«Білоруснафта» — державна вертикально-інтегрована енергетична компанія, основними напрямами діяльності якої є видобуток нафти й газу, геологорозвідка і нафтовий сервіс, переробка вуглеводневої сировини, реалізація нафти, нафтопродуктів і продуктів газопереробки, виробництво й збут електроенергії.

За даними Консалтингової групи «А-95», за 11 місяців 2021 р. «Білоруснафта» та її транспортні підрозділи постачили в Україну 341 тис. т дизельного пального, 116,3 тис. т скрапленого газу, 51,6 тис. т бензинів і 32,2 тис. т реактивного пального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти