У початок

«Укртатнафта» зможе замістити обсяг російського пального, який випав, – заява компанії

Також є російською мовою

Можливе припинення постачань дизельного пального і скрапленого газу з Росії з 1 квітня 2020 р. не викличе дефіциту і зростання цін на українському ринку. Про це йдеться в заяві найбільшого внутрішнього виробника – Кременчуцького НПЗ (ПАТ «Укртатнафта»).

«З огляду на те, що частка постачань саме цих компаній (Proton Energy Group S.А. – ek) торік склала менше 30% споживання, ринок має можливості бути збалансованим за рахунок збільшення внутрішнього виробництва й імпорту з інших напрямків, зокрема використання морських постачань», – заявили в компанії.

Відзначається, що нині «Укртатнафта» має в своєму розпорядженні залишки нафтової сировини на терміналі в Одесі обсягом два танкери (близько 160 тис. т – прим. еnkorr), що дає змогу оперативно відреагувати у разі виникнення дефіциту на ринку.

Крім того, як зазначили в компанії, вона має технічні можливості збільшити завантаження технологічних установок і додатково виробити 120 тис. тонн нафтопродуктів на місяць.

Як повідомляв enkorr, унаслідок тиску українських силовиків швейцарський трейдер Proton Energy Group S.A. прийняв рішення припинити постачання нафтопродуктів на український ринок з 1 квітня 2021 року. У 2020 році трейдер спрямував в Україну 1,74 млн. т дизпального (23,4% ринку) і 443 тис. т (22,3%) скрапленого газу.

За даними Консалтингової групи «А-95», у 2020 р. «Укртатнафта» виробила 1,057 млн ​​т дизельного палива (+45,8% до 2019 р.), охопивши 14,2% українського ринку. При цьому частка компанії на ринку скрапленого газу за підсумком минулого року склала 5,6% (111 тис. т).

Довідка enkorr

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ в Кременчуці. З 2019 року компанія – активний учасник гуртового ринку, здійснює імпорт нафтопродуктів і скрапленого газу через Одеський порт. У 2020 році завод наростив перероблення на 445 тис. т, порівняно з минулим роком, до 2,95 млн. т. Менеджмент заводу заявляв, що технічно підприємство готове оперативно наростити перероблення до 4,5 млн т, а в перспективі – до 7 млн. т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти