У початок

«Укрнафта» отримала нову наглядову раду: склад

ПАТ «Укрнафта» отримала новообрану наглядову раду, до якої увійшло три незалежні члени й два представники акціонерів — Міністерства оборони України і НАК «Нафтогаз України». Про це повідомила прес-служба «Нафтогазу».

Склад наглядової ради затвердили на загальних зборах акціонерів компанії 6 березня.

«Процедура обрання і призначення ради здійснювалась відповідно до Керівних принципів ОЕСР щодо корпоративного врядування на підприємствах з державною формою власності. Трьох незалежних членів обрали за результатами прозорого незалежного конкурсу», — зазначили в «Нафтогазі».

Незалежними членами стали:

Тім Додсон, має понад 40-річний досвід у сферах видобутку та геології, був виконавчим віцепрезидентом у Equinor, наразі очолює раду директорів норвезької компанії Ennox Technology Sdn Bhd, яка спеціалізується на переробці нафтових відходів;

Іренеуш Фонфара, фахівець у фінансовому, промисловому й нафтогазовому секторах з понад 30-річним досвідом роботи. Протягом 8 років він очолював найбільшу нафтопереробну компанію в країнах Балтії Orlen Lietuva;

Дункан Найтінгейл, має понад 30-річний досвід у сфері нафтогазової промисловості, є міжнародним експертом у пошуку нафтових і газових резервів у країнах Латинської Америки, Європи, Африки й Близького Сходу. Наразі головний виконавчий директор і член правління Blacksteel Energy, де під його керівництвом пройшла модернізація виробничих потужностей.

Акціонерів компанії представлятимуть Людмила Дараган — від Міністерства оборони України і Роза Тапанова — від НАК «Нафтогаз України».

Людмила Дараган, дежсекретар Міноборони з вересня 2023 року. До цього вона була заступником голови ФДМУ Рустема Умєрова, який наразі очолює Міноборони.

Роза Тапанова, член наглядової ради «Ощадбанку». До цього в.о. директора Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». За інформацією ЗМІ, Тапанова керувала і була одним із засновників адвокатського об'єднання «Міжнародна юридична компанія».

Тапанова входила до попереднього складу наглядової ради «Укрнафти», сформованої після переходу компанії в управління Міноборони.

Зазначимо, до попереднього складу «Укрнафти» також входили Наталія Бойко, Олександр Грибан, Андрій Гота і Дмитро Абрамович.  

8 лютого 2023 року ПАТ «Укрнафта» достроково припинило повноваження члена наглядової ради Наталії Бойко, у квітні того ж року повноважень був позбавлений Дмитро Абрамович.

Нагадаємо, на початку листопада 2022 року влада України на основі закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», а також низки наказів Верховного головнокомандувача ЗСУ прийняла рішення про примусове відчуження у власність держави акцій кількох стратегічно важливих підприємства, серед яких — ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта», які раніше контролювала група «Приват» та інші приватні акціонери.

7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила це рішення.

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Згодом керівником «Укрнафти» й «Укртатнафти» було призначено Сергія Корецького.

2023 року «Укрнафта» заробила 24 млрд грн чистого прибутку, сплатила 26 млрд грн податків і зборів і перераховує більше 8 млрд грн дивідендів.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти