У початок

Україна зустрінеться з Польщею і ЄК щодо розблокування кордону

Під час сьогоднішньої зустрічі з представниками Польщі і Єврокомісії українська сторона хоче отримати роз’яснення щодо порушень протестувальниками міжнародних стандартів і заявлених умов.

Про це в ефірі Радіо «Свобода» розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

«Зустріч буде сьогодні. Ми будемо говорити з нашими колегами з уряду Польщі і з Єврокомісією. Єврокомісія організувала цю зустріч. Цього разу її буде присвячено саме питанням блокування кордону. Ми дуже сподіваємось, що отримаємо відповіді на наші листи як від польської сторони, так і від європейської про численні порушення протестувальниками умов, про які вони заявляли, і міжнародних стандартів. І мені здається, що це вже достатні підстави, щоб припинити цей страйк», – сказав заступник міністра.

Крім цього, він припускає, що також будуть пропозиції від ЄС, щоб розблокувати кордон якнайшвидше.

«На наше переконання, давати дозвіл на страйк, який блокує, по суті, кордон і створює небезпеку для двох країн, неправильно. Тому потрібно з’ясувати, чи такі взагалі можливості є. Враховуючи те, що у нас уже є численні порушення, я думаю, що головним аргументом має бути порушення протестувальниками умов проведення страйку, а також міжнародних стандартів, що щонайменше має призвести до негайного зупинення і скасування цих дозволів на проведення страйків. Інше питання – наскільки правомірно чи неправомірно такі дозволи видавались», – додає Деркач.

Як відомо, невелика група польських перевізників розпочала страйк із 6 листопада й блокує рух вантажівок через українсько-польський кордон на трьох найбільших пунктах пропуску: «Корчова-Краківець», «Гребенне-Рава Руська» і «Дорогуськ-Ягодин».

Страйкарі наполягають на забороні реєстрації в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців нібито витісняють з ринку. Також вони вимагають повернення системи видачі дозволів на в’їзд у ЄС для українських перевізників. Блокувати кордон вони мають намір до 3 січня 2024 року.

Як повідомляв enkorr раніше, перемовини українських урядовців з протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що скасування т.зв. транспортного безвізу не в компетенції Польщі чи України й навіть не обговорюватиметься.

21 листопада на території Словаччини місцеві перевізники почали блокувати рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Нємецьке» на кордоні з Україною, потім її було розблоковано.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти