У початок

У ЄС запропонують готуватися до повного припинення постачання газу з рф – ЗМІ

Європейська комісія 18 травня планує ухвалити документ, який закликає країни-члени ЄС активізувати підготовку до «повного припинення постачань російського газу», розглянувши надзвичайні заходи, такі як тимчасове обмеження цін на газ.

Про це повідомляє Euroactiv, який має у розпорядженні проєкт документу, передає «Бізнес.Цензор».

Після того, як росія в квітні припинила постачання газу в Польщу й Болгарію, ЄК просить країни-члени ЄС підготуватися до повномасштабного «шоку постачань».

«І хоча попередні заходи, ухвалені восени, було розраховано для вирішення ситуації зі стабільно високими цінами на газ, можливо, варто розглянути інший комплекс заходів у разі раптового масштабного чи навіть повного припинення постачань російського газу, що призведе до нестерпно високих цін на газ і неадекватних постачань газу», – зазначається у документі.

Першим серед нових заходів, передбачених у Брюсселі, є пряме втручання на ринок із «максимальною регульованою ціною на природний газ, що постачається європейським споживачам і компаніям (гранична ціна ЄС)», – йдеться у проєкті.

Хоча обмеження цін на газ негайно розвантажить споживачів і запобігатиме інфляційному тиску на економіку, воно є дуже суперечливим навіть усередині Єврокомісії.

«Одним із серйозних негативних наслідків є те, що ми втрачаємо ціну як важливу інформацію щодо попиту на газ під час кризи», – написав неназваний чиновник ЄС у тексті пропозиції, який було подано для внутрішнього розгляду між департаментами комісії.

«Інший дуже важливий негативний ефект полягає в тому, що оголошення обмеження ціни на газ під час надзвичайної ситуації призводить до зниження закачування в сховища, чого потрібно уникати будь-якими способами», – додав чиновник.

Експерти також застерігають від обмеження цін, заявляючи, що це призведе до виснаження сховищ і налякає фірми від заповнення.

«На газових ринках короткострокові спотові ціни пов’язано з довгостроковими майбутніми цінами через сховища газу», – сказав Ліон Хірт, доцент кафедри енергетичної політики в школі Hertie у Берліні.

«Якщо уряди оголошують майбутнє обмеження ціни, у фірм не буде стимулу заповнювати сховища газу, а навпаки: раптом буде фінансово привабливим відкласти закачування сховищ або навіть виснажити сховища сьогодні й продавати газ, поки ціни високі», – зазначив він.

З його слів, зменшення рівня зберігання не відповідає європейським інтересам, підкресливши, що першочерговим пріоритетом є заповнення сховищ до наступної зими.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти