У початок

У ЄС закликають обмежити ціну на газ і «відв’язати» від неї ціну на електроенергію

У Європі закликають обмежити ціну на газ і відокремити її від ціни на електроенергію через стрімке підвищення вартості енергоносіїв. Про це з посиланням на BBC повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Міністр енергетики Бельгії Тінне Ван дер Стретен заявила про потребу «заморозити» ціни на газ, що значно здорожчав через скорочення росією постачань у Європу.

«Наступні п'ять-десять зим будуть жахливими, якщо ми нічого не зробимо. Ми повинні працювати над заморожуванням цін на газ», – написала чиновниця у Twitter.

Вона додала, що прив’язка цін на електроенергію до вартості газу є штучною і потребує реформування.

Федеральний канцлер Австрії Карл Нехаммер також закликав Євросоюз відокремити ціни на електроенергію й газ.

«Ми маємо зупинити те божевілля, що відбувається зараз на енергетичних ринках. Ми не можемо дозволити путіну щодня визначати європейську ціну на електроенергію», – заявив він.

Нагадаємо, на тлі заяви «газпрому» про повну зупинку постачань «північним потоком» з 31 серпня по 2 вересня для техобслуговування біржова вартість газу в Європі уже перетнула позначку в $3 500 за тисячу кубометрів.

Раніше повідомлялось, що ціни на електроенергію у Франції й Німеччині зросли до нових рекордів у п'ятницю на тлі обмеження росією постачань природного газу напередодні опалювального періоду.

Раніше біржова вартість газу в Європі піднялась вище 315 євро за 1 МВт•год — це більше $3 300 за тисячу кубометрів.

Ціни на газ у Європі наблизилися до $3 200 на торгах у середу – це найвища зафіксована за весь час спостережень ціна, причиною якої є послідовне скорочення росією постачань у регіон.

Попередній ціновий рекорд було встановлено у понеділок, коли ціни перевищили $3 000 за тисячу кубів. Ціни на рівні у понад $2 500 востаннє спостерігалися на початку березня, коли повномасштабне вторгнення росії в Україну сколихнуло ринки.

Британія підвищить граничні ціни на електроенергію до 80%, через що рахунки домогосподарств зростуть у середньому до 3 549 фунтів стерлінгів (4 188 доларів США) з жовтня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти