У початок

Трейдери вперше в історії почали експорт газу з Чорного моря в Болгарію

Газові компанії, що працюють у Румунії, можливо, тестували перший в історії країни експорт чорноморського газу з внутрішньої віртуальної точки торгівлі до Болгарії, показують дані, опубліковані на веб-сайті оператора газової мережі Transgaz.

Загалом 4,5 ГВт•год/день було експортовано з внутрішньої віртуальної точки торгівлі до Болгарії через точку з’єднання Negru Voda 1 5 січня.

Точне походження газу не може бути офіційно підтверджено, але кілька трейдерів, опитаних ICIS, заявили, що газ, можливо, видобувався в Чорному морі й експортувався через Трансбалканський трубопровід.

Одна або кілька компаній переномінували в середньому 3 ГВт•год на день у точці з’єднання Negru Voda 1 з Болгарією з початку січня.

Більшість потоків було зведено на кордоні з імпортованими обсягами, які коливалися близько 10 ГВт•год/день протягом того самого періоду. Фізичний експорт відбувся 5 січня, коли більше обсягів було переноміновано на експорт, ніж на імпорт.

Дані Transgaz показують, що до 1,2 ГВт•год/день було переноміновано протягом чотирьох окремих днів з кінця вересня до початку листопада 2022 року. Однак щоденні переномінації, опубліковані з початку січня, є значно вищими та послідовнішими, досягаючи 10,3 ГВт•год/день 5 січня.

Хоча повторні номінації зазвичай не призводять до фізичного експорту через більші обсяги, номіновані на імпорт, це свідчить про те, що деякі компанії прагнуть експортувати румунський газ, а не транзитний газ, що надходить із росії.

Це був би перший випадок, коли Румунія, один із найбільших виробників газу в ЄС, змінює номінацію газу на експорт.

«Ми вважаємо, що це чорноморський газ, а не видобуток на суші», — сказав трейдер.

Друге джерело на ринку повідомило, що багато компаній шукають можливості обійти запроваджену наприкінці вересня заборону, яка вимагає від трейдерів сплачувати податок на рівні 98% від їхнього валового місячного доходу.

Румунський офшорний видобуток газу розпочався минулого літа, а компанія Black Sea Oil and Gas, що базується в Бухаресті, запустила перші обсяги.

Очікується, що компанія вироблятиме 1 млрд кубометрів на рік і співпрацює з румунською філією французької Engie.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти